fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Overheidscommissie VS: godsdienstvrijheid wereldwijd voortdurend onder vuur in 2015

KN Redactie 3 mei 2016
image
Archiefbeeld van katholieken in Hongkong die godsdienstvrijheid en vrijlating van een onder huisarrest gestelde bisschop eisen. (Foto: AP)

De godsdienstvrijheid heeft in 2015 wereldwijd doorlopend onder vuur gelegen, met negatieve gevolgen voor onder meer christenen, moslims en Joden.

Dat meldt de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, waarin zowel democraten als republikeinen zitten, in haar maandag gepresenteerde jaarrapport. De commissie adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Ernstig en aanhoudend aangevallen’

Ongeacht de maat “is de religieuze vrijheid in het buitenland serieus en aanhoudend aangevallen” sinds het vorige rapport, zei commissievoorzitter Robert George bij de presentatie.

‘Op zijn best’ niet verbeterd

De godsdienstvrijheid is in de meeste in het rapport besproken landen “op zijn best” niet verbeterd, in andere gevallen is zij verslechterd. George zei te vrezen “dat we de ideeënstrijd verliezen”.

“We hebben hierin de steun van het Amerikaanse volk nodig. Het publiek moet hierachter gaan staan. We geloven in godsdienstvrijheid. Die ligt verankerd in het allereerste amendement van onze grondwet.”

‘Landen van Bijzondere Zorg’

De commissie benoemt in het jaarlijkse rapport onder meer de landen die als ‘Landen van Bijzondere Zorg’ zouden moeten worden aangemerkt. Dat zijn de landen met de ergste schendingen van de godsdienstvrijheid, gepleegd danwel ongestraft gelaten door de overheid.

Huidige lijst met ergste schenders godsdienstvrijheid

Op de huidige lijst staan China, Birma, Noord-Korea, Iran, Saoedi-Arabië, Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan en Eritrea.

De commissie vraagt het ministerie om daaraan de Centraal-Afrikaanse Republiek, Nigeria, Irak, Vietnam, Egypte, Pakistan en Syrië toe te voegen.

Antisemitisme en islamofobie

Het rapport noemt een aantal oorzaken voor de afname van godsdienstvrijheid in 2015: religieus geweld door terreurgroepen die mensen vermoorden of op de vlucht jagen vanwege hun geloof, overheden die mensen gevangen blijven zetten omwille van hun geloof en een toename in antisemitisme en islamofobie in Europa en Rusland. (CNA)

Het hele rapport is hier te lezen.