fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistaanse premier: ‘Asia Bibi verlaat binnenkort Pakistan’

KN Redactie 10 april 2019
image
Asia Bibi AsiaNews

Asia Bibi zal “zeer snel” Pakistan verlaten. Dat zegt de Pakistaanse premier Imran Khan in een interview met de BBC.

“Er is iets van een complicatie. En ik kan [daarover] in de media niet spreken. Maar ik kan u ervan verzekeren dat ze veilig is en dat zij binnen enkele weken zal vertrekken”, aldus Kahn.

De katholieke Asia Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld op grond van Pakistans beruchte blasfemiewetten. Ze zou de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd, maar heeft zelf voortdurend volgehouden onschuldig te zijn.

Vrijspraak bevestigd door Hooggerechtshof

In januari bevestigde het Pakistaans Hooggerechtshof een eerder eigen vonnis, dat het eind vorig jaar geveld had.

Na de vrijspraak eind 2018 werden uit vrees voor onlusten veiligheidstroepen in staat van paraatheid gebracht. In de weken voorafgaand aan dat vonnis werden radicaal-islamitische kopstukken opgepakt.

Na de vrijspraak op 31 oktober legden radicale moslims een groot deel van het Pakistaans openbaar leven plat. Die protesten werden beëindigd nadat de regering toezegde dat het Hooggerechtshof opnieuw naar het vonnis zou kijken.

Asia Bibi en familie opgejaagd sinds vrijlating

Een vertrouweling van de familie vertelde destijds dat Asia Bibi en haar gezin sinds haar vrijlating, niet lang na de vrijspraak, onophoudelijk bedreigd en opgejaagd werden. Bibi’s man vroeg destijds de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk om hulp.

De Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook was in november 2018 in Nederland om Bibi’s zaak te bepleiten en om hulp te vragen, óók voor zichzelf. Hoewel zelf moslim, loopt hij sinds de vrijspraak net als zijn cliënte risico vermoord te worden door radicale moslims.

> Lees hier alle berichten rond de vrijspraak en vrijlating van Asia Bibi.