<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistan: geld voor minderheden naar Talibanschool

KN Redactie 1 juli 2016
image
Foto: AP

Tot verbijstering en woede van christelijke leiders en oppositiepartijen heeft de regering van de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa financiële steun voor minderheden herbestemd voor Talibanscholen.

Een deel van de gelden dat voor minderheden is bestemd voor de controversiële religieuze school (madrassa) van Maulana Sami-ul-Haq, beter bekend als de ‘Vader van de Taliban’.

Gesubsidieerde terreur

Pater Morris Jalal, bestuurslid van het katholieke tv-station in Lahore, is furieus over het “onrecht”. “Dit is door de staat gefinancierd terrorisme. Volgens het Nationale Plan van Actie zijn steunverleners van terroristen eveneens criminelen. Hoe kun je beter steun verlenen dan met financiële hulp?”
Op 16 juni besloot de regering dat de Darul Uloom Haqqania madrassa extra geld krijgt dat wordt onttrokken aan de subsidie voor minderheden. Die wordt ruim gehalveerd.

Taliban Khan

De regerende Tehreek-e-Insaf partij wordt geleid door de oud-cricketspeler Imran Khan. “Daarom wordt Khan ook wel Taliban Khan genoemd”, aldus de priester. “Hij heeft een religieuze mind set en spreekt zich openlijk uit tegen het Westen. Hij veroordeelt drone-aanvallen op Talibanleiders en steun vredesgesprekken met hen”, aldus Jalal.
Ook de christelijke oppositiepartij heeft tegen het besluit geprotesteerd.

Verdacht van moord

Verschillende oud-leerlingen van Maulana Sami-ul Haq worden verdacht van de moord op de vroegere premier Benazir Bhutto in 2007 vanwege haar inzet tegen het terrorisme.
Ul-Haq is ook bekend als prediker van de gewapende Jihad. Veel van zijn oud-studenten zijn naar het naburige Afghanistan getrokken.

Beschuldigd

Zelfs oud-president Asif Ali Zardari beschuldigd de partij van het “legitimeren van Taliban militanten” en het ondermijnen van de terreurbestrijding. Verschillende islamitische partijen en organisaties verklaarden tegenover AsiaNews achter de beslissing te staan en niet te weten van schimmige banden met de Taliban.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.