fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistan: gemengde gevoelens onder christenen over verkiezingswinst Khan

KN Redactie 3 augustus 2018
image
Pakistaanse christenen bidden bij de graven van overleden familieleden. (CNS Photo - Shahzaib Akber, EPA)

Onduidelijk is wat Khans overwinning betekent voor de minderheden in Pakistan, waaronder de christenen

De verkiezingen werden overschaduwd door beschuldigingen van fraude en bestuurlijke wanpraktijken en door geweld. Op de verkiezingsdag pleegde een terrorist in Quetta een zelfmoordaanslag waarbij ten minste 31 mensen omkwamen.

Khans PTI, waarvan beweerd wordt dat die de steun van het Pakistaanse leger heeft, won 116 van de 269 vacante parlementszetels. Daarmee werd de partij veruit de grootste: de naaste belager, de Pakistaanse Moslimliga, behaalde 64 zetels.

Gelijke behandeling minderheden

Pater James Channan van het Vredescentrum Lahore zei dat christenen in de aanloop naar 25 juli online hadden opgeroepen niet op de PTI te stemmen. Khan zei daarop dat minderheden niet bang zouden hoeven zijn voor hem en zijn eventuele regering en dat alle Pakistani, ook de christenen, gelijk behandeld zullen worden.

Pater Channan heeft hoop dat Khan zijn beloftes zal houden, maar zei ook dat het op dit moment moeilijk is om aan te geven of die gelijke behandeling er daadwerkelijk van gaat komen.

Decennia van religieus fundamentalisme

Volgens een woordvoerder van het bisdom Islamabad-Rawalpindi hebben voorgaande regeringen de religieuze minderheden geen gelijke rechten gegeven. Khan wees in zijn overwinningstoespraak op de grondwettelijke rechten van minderheden. Hij bleef eerder echter stil toen PTI-prominenten christenen ‘ongelovigen’ en ‘leden van een lage kaste’ noemen.

Khan begint aan een termijn van vijf jaar, maar dat is misschien niet lang genoeg om decennia van religieus fundamentalisme tegen te gaan, aldus de woordvoerder.

Pakistans blasfemiewetten

Hyacinth Peter van een koepelorganisatie van religieuze oversten stelde dat Imran Khan geen interesse heeft in minderheden; hij heeft volgens Peter gezegd Pakistans omstreden blasfemiewetten te zullen verdedigen. Ook heeft de provinciale PTI-regering in Khyber Pakhtunkhwa alle seculiere content uit onderwijsmateriaal verwijderd, stelt hij.

Christelijke leiders bekritiseerden die provinciale regering ook omdat zij geen compensatie gaf aan de nabestaanden van de slachtoffers van een aanslag op een kerk in Peshawar in 2013.

Steun voor Khan

Een woordvoerder van de commissie voor sociale communicatie van de Pakistaanse bisschoppen sprak daarentegen wel steun uit voor Khan. Die gelooft volgens hem in de seculiere visie van de stichter van het Pakistan, Mohammed Jinnah.