Pakistaanse moslimfundamentalisten hebben zaterdag in Karachi een sji’itische journalist en mensenrechtenactivist vermoord.
De aanslag is opgeëist door de talibangroep Hakeemullah en verklaarde dat het een vergelding was voor diens kritiek op Maulana Abdul Aziz, een preker van de Rode Moskee in Islamabad.
Zaki organiseerde een protestmars tegen de islamleider toen die weigerde de bloedige aanslag op de militaire school in Peshawar op 17 december 2014 te veroordelen. Daarbij kwamen 134 kinderen en 9 volwassenen om het leven.
De journalist, die een eigen website runde, stond bekend om zijn strijd voor de rechten van alle vervolgde minderheden in Pakistan, onder wie ook christenen. Herhaaldelijk veroordeelde hij het geweld tegen katholieke en protestante gemeenschappen in Karachi.
Khurram Zaki was “een belangrijke stem die vocht voor de rechten van gemarginaliseerde mensen”, aldus Cecil Chaudry, directeur van de bisschoppelijke commissie voor gerechtigheid en vrede in Pakistan.
“Hij was bekend omdat hij tijdens demonstraties een kruis droeg en altijd naast geestelijken stond, vooral bij aartsbisschop Joseph Coutts.”
De moord op Zaki is er een in een lange reeks. Vorig jaar werd de activiste Sabeen Mahmud vermoord vanwege kritiek op dezelfde moslimgeestelijke. In mei 2014 schoten onbekenden de mensenrechtenadvocaat Rashid Rehman Khan dood.
Mensenrechtenactivisten en journalisten vormen al jaren een doelwit voor fundamentalisten, aldus Irfan Mufti, hoofd van een NGO. “De staat faalt in onze bescherming: misschien is zij slachtoffer van berusting”, aldus Mufti. De dood van Zaki vormt “een groot verlies voor het land”. De regering doet loze beloften over veiligheid en terreurbestrijding, “maar wij zien niets gebeuren.”
Saeeda Deep, stichteres van een instituut voor vredesstudies, eist gerechtigheid. “Een voor een vermoorden ze ons”, zegt ze tegenover AsiaNews. “We kunnen het aantal activisten nu op twee handen tellen. Velen verlaten het land. Wij vormen een gemakkelijk doelwit.” (KN/AN)