fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistan pakt 110 imams op die moord Taseer toejuichen

KN Redactie 7 januari 2017
image
Politie-ingrijpen bij een anti-Taseerdemonstratie door moslimradicalen. (Foto: AP)

De Pakistaanse autoriteiten hebben donderdag 110 imams gearresteerd die de moord op gouverneur Salman Taseer toe hebben gejuicht.

Salman Taseer werd vermoord omdat hij de beruchte blasfemiewetten wilde aanpassen. Concrete aanleiding was zijn verdediging van de christelijke Asia Bibi, die in 2009 werd gearresteerd wegens vermeende godslastering. De vrouw zit in afwachting van hoger beroep al jaren in de dodencel.
Aan de herdenking van de moord namen duizenden mensen deel ondanks doodsbedreigingen.

Religieus fanatisme

Tegenover AsiaNews hekelden verschillende activisten het klimaat van religieus fanatisme in Pakistan en de diepe tegenstellingen in het land.
Volgens Rana Kashif Javed geeft de regering van Pakistan “aan de ene kant luidkeels uiting aan haar voornemen het Nationaal Actieplan uit te voeren en dat de Grondwet en de rechtsstaat voor alles gaan. Maar aan de andere kant gaan religieuze extremisten de straat op, blokkeren de hoofdstad van de provincie Punjab en schenden zij de fundamentele rechten van de mens.” “Dit alles betekent een constante bedreiging voor ons land”, aldus Kashif Javed.

Opgepakt bij demonstratie

De imams werden opgepakt en gearresteerd op Main Boulevard Gulberg, waar ze een demonstratie hielden om de moord op de gouverneur te vieren. Hun doel was om de stad te blokkeren en de herdenking van Taseer te voorkomen.

Doodsbedreigingen

De herdenking ging gewoon door, ondanks doodsbedreigingen van radicalen. Mensenrechtenactivisten en gewone Pakistanen verzamelden zich enkele tientallen kilometers verderop. Syeda Diep, de organisator van de wake, zei dat de deelnemers spandoeken meedroegen, leuzen riepen en kaarsen ontstaken tegen terrorisme en religieus fundamentalisme.
“Ze kwam hier ondanks de doodsbedreigingen en herhaalden dat zij zich niet laten verlammen door angst voor de neofascistische mullahs.”

‘Belachelijk’

“In Lahore heeft de religieuze onverdraagzaamheid het hoogste niveau bereikt”, zegt Samson Salamat, de christelijke voorzitter van de Rawadari Tehreek, een beweging voor verdraagzaamheid. “Islamisten hebben geprobeerd om de herdenking te blokkeren. Dit is belachelijk. Mumtaz Qadri, de man die trots bekend heeft Salman Taseer te hebben vermoord, is door de rechter schuldig bevonden en opgehangen.”

Mensenrechten

“Wat de imams probeerden te doen is een ernstige schending van de vrijheid en van de fundamentele rechten”, aldus Salamat. “Wat het nog erger maakt is dat deze demonstratie door de imams plaatsgevonden heeft terwel het Nationaal Actieplan duidelijk stelt dat de regering en instanties dergelijke activiteiten moeten stoppen.”

Doortastend optreden

Salamat gelooft dat Pakistan “geen vreedzaam land zal zijn zolang de staat zelf niet doortastend optreedt tegen militante groepen die ‘hate crimes’ plegen en intolerantie in de samenleving verspreidt.”

‘Eerlijke bestuurder’

Voor Kashif Javed was Salman Taseer “een eerlijke bestuurder”. “De manier waarop zijn familie en andere supporters, die opkomen voor de wet, vrede, verdraagzaamheid en gelijkheid, druist in tegen de Grondwet.”

Taseers zoon bedreigd

Taseer’s zoon Shaan werd onlangs het onderwerp van een fatwa en politie-onderzoek omdat hij in een kerstboodschap op Facebook op had geroepen tot gebed voor mensen die ten onrechte zijn beschuldigd van godslastering. Een islamitische groepering vaardigde daarop een fatwa uit waarin hij “moordwaardig” werd verklaard. (KN/AN)