fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistan: weer christenen op de vlucht gedreven

KN Redactie 1 september 2016
image
Christenen laten zich regelmatig horen tegen de onderdrukking, maar die blijft toenemen. (Foto: AP)

Een christelijk gezin heeft de Pakistaanse provincie Punjab moeten ontvluchten vanwege dreigementen door moslims, meldt AsiaNews.

Eerder was het gezin naar de provinciehoofdstad Lahore gevlucht nadat hun zoon door medescholieren onder druk was gezet om zich tot de islam te bekeren. De jongen weigerde daarom nog langer naar school te gaan in hun woonplaats Khanewal in het zuiden van Punjab.

Niet langer christen

De ouders beklaagden zich bij de schoolleiding die zei de zaak te zullen uitzoeken en oplossen. Enkele maanden later werden hun twee dochtertjes door een leerling gedwongen een gebed ter ere van Mohammed te reciteren. De vader van de leerling beweerde daarop dat beide meisjes daarmee geen christen meer waren.

Angst voor erger

Ondanks dat het echtpaar er een redelijk bestaan had, de man had een winkeltje en de vrouw had een vaste baan als leerkracht, besloot het met hun drie kinderen in december 2013 halsoverkop naar Lahore te verhuizen uit vrees voor escalatie.
Vrienden hadden die stad aangeraden omdat minderheden het daar minder moeilijk zouden hebben.

Mager inkomen

De kinderen gingen er naar school en haalden goede cijfers. De vader lukt het niet om een nieuwe zaak op te zetten. De 45-jarige moeder is met haar deeltijdbaan als leerkracht kostwinner.
Omdat zij geen privaat onderwijs kunnen betalen bezoekt hun zoon een openbare universiteit waar ook leden van religieuze minderen verplicht islamitische les moeten volgen.

Doden christenen geoorloofd

Tijdens die lees kreeg hun zoon van de docent te horen dat “het universum is geschapen voor moslims en dat niet-moslims daar ten onrechte van profiteren. Dus het vermoorden van christenen, Joden en hindoes is geoorloofd.”

Doodsbang

Hij en twee christelijke klasgenoten werden doodsbang dat hun godsdienst ontdekt zou worden. “In Khanewal liet mijn vijand mij met rust toen de docent binnenkwam, in Lahore is het de docent die mijn vijand bleek te zijn”, aldus de jongeman tegenover AsiaNews.
Het meest verontrustend, aldus zijn moeder, is dat degenen die het goede voorbeeld zouden moeten geven degenen zijn die aanzetten tot vervolging.