<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Palestijnen kondigen drie ‘dagen van woede’ aan na actie Trump

KN Redactie 7 december 2017
image
(Foto: AP)

Alle Palestijnse groeperingen hebben drie “dagen van woede” en demonstraties aangekondigd uit protest tegen de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Woensdagmiddag had paus Franciscus nog opgeroepen de status quo van de stad te respecteren en niet nog meer spanningen op te roepen. Ook de voornaamste christelijke leiders deden een laatste poging om de president van gedachten te laten veranderen.

‘Poorten der hel’

De Palestijnse president, Abu Abbas, verklaarde dat president Trump mety zijn besluit zijn rol als vredesbemiddelaar heeft opgegeven. De Hamasbeweging liet weten dat Trump “de poorten der hel” heeft geopend met zijn “flagrante agressie” tegenover de Palestijnen. Die zoeken de volledige confrontatie met de Israëli’s teneinde gehoord te worden.

Nieuwe Intifada

Hamas-leider Ismail Haniyeh heeft de Palestijnen tijdens een speech in Gaza opgeroepen tot een nieuwe Intifada (“Afschudden”), verwijzend naar de twee opstanden die de Palestijnen tussen 1987-1993 en 2000-2005 tegen de Israëlische bezetting voerden. Hij riep op vrijdag 8 december tot de eerste dag van de nieuwe Intifada te maken.

Vredesproces

Daarmee lijkt het doel van Trump, het vredesproces vlot te trekken, bij voorbaat mislukt, waarvoor vriend en vijand had gewaarschuwd.
Volgens een woordvoerder van de Palestijnse Fatahbeweging is er “een hele generatie die al heel lang wacht (op vrede) en die nu hun hoop de grond ingeboord zien en niets te verliezen heeft”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.