fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Parijs eert vermoorde trappisten Tibhirine

KN Redactie 10 mei 2016
image
Acht trappisten van Tibhirine. Zeven broeders van het klooster Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas in Algerije werden twintig jaar geleden vermoord.

In Parijs wordt een plein vernoemd naar de in 1996 vermoorde trappisten van het Algerijnse Tibhirine. Dat meldt La Croix.

Het Sint-Ambrosiusplein, gelegen voor de gelijknamige kerk in het elfde arrondisement, wordt omgedoopt tot ‘Tuin van de monniken van Tibhirine’, zo maakte de parochie vorige week bekend.

‘Mannen van God’

“Deze mannen van God, die hebben gekozen in het land te blijven ondanks de oorlog en hun leven tot gave hebben gemaakt voor de vrede en het Algerijnse volk, hebben altijd de ontmoeting en de broedershcap met de moslims gepromoot”, schrijft de parochie in een verklaring.

‘Eer betuigen’ aan trappisten Tibhirine

De Ambrosiuskerk ligt “in het hart van de wijk die geraakt werd door de aanslagen van 13 november 2015”. De gemeenschap wil “eer betuigen” aan de trappisten “en hun boodschap van vriendschap, openheid en dialoog doen kennen, met het oog op de spanning in de wereld van vandaag”.

Anne Hidalgo

De tuin wordt geopend door de Parijse burgemeester Anne Hidalgo in het bijzijn van onder meer nabestaanden en vertegenwoordigers van de verschillende religies. Hulpbisschop van Parijs mgr. De Moulins-Beaufort draagt in de kerk een gedachtenismis op.

Hoofden trappisten Tibhirine teruggevonden

De monniken van Tibhirine werden in de nacht van 26 op 27 maart 1996 uit hun klooster ontvoerd. Hun hoofden werden op 30 mei teruggevonden. De aanslag is opgeëist door de islamitische GIA.

Familieleden van de trappisten vechten die uitleg echter nog altijd aan. Zij gaan onder meer uit van betrokkenheid van de Algerijnse militaire geheime dienst of het Algerijnse leger. (KN/La Croix)