<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Parijs: duizenden mensen nemen deel aan Mars voor het Leven

KN Redactie 21 januari 2019
image
Duizenden Fransen, onder wie veel jongeren, gingen zondag in Parijs de straat op voor de Marche pour la Vie. Foto: facebook.com/enmarchepourlavie

In Parijs zijn zondag duizenden mensen de straat op gegaan voor de jaarlijkse Mars voor het Leven, meldt La Croix. Volgens Le Parisien lopen schattingen van het aantal deelnemers uiteen van 7400 (door de politie) tot vijftigduizend (door de organisatie).

Onder de deelnemers waren ook veel jongeren, schrijft La Croix. Zo haalt het dagblad een achttienjarige student uit Dijon aan, die naar Parijs kwam nadat hij via sociale media had ontdekt dat de manifestatie bestond.

Recht op gewetensbezwaren

De Mars stond dit jaar in het bijzonder in het teken van het recht op gewetensbezwaren. In september 2018 diende senator Laurence Rossignol een wetsvoorstel in dat mensen die in de gezondheidszorg werken, feitelijk zou dwingen om mee te werken aan abortussen.
Onder de huidige clausule over gewetensbezwaren meten medici zich volgens de socialistische oud-minister “het recht aan om de wet aan te vechten” en zetten zij zich in “om over de lichamen van vrouwen te heersen”.

Een vrouwelijke kinderarts is precies omwille van haar recht op gewetensbezwaar de straat op gegaan, vertelt ze La Croix. Ook wil ze zich verzetten tegen “die beweging die ertoe neigt om een maatschappij te construeren die ontdaan is van ieder geweten en van alle menselijkheid”.

Volgens een verloskundige in opleiding, die niet met haar echte naam in de krant wilde, is het in ziekenhuiskringen not done om te zeggen dat je niet mee wilt werken aan een abortus. Ze vreest dat als ze haar overtuigingen in een sollicitatiegesprek ter sprake brengt, “ik het riskeer niet aangenomen te worden”.

Paus bemoedigde deelnemers

Paus Franciscus moedigde de deelnemers aan de dertiende Parijse Mars voor het Leven onlangs aan te getuigen van “de onschendbare waarden van de menselijke waardigheid en het leven”. In een door de nuntius in Frankrijk ondertekende boodschap stond verder onder meer dat “de paus de deelnemers aan de Mars voor het Leven hartelijk groet”.