fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pastoor verdachte bij maffiaschandaal

KN Redactie 16 mei 2017
image
Foto: AP

Bij een grootscheepse politieactie tegen de maffia in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië is een pastoor als een van de 68 verdachten aangehouden.

De verdachten worden ervan beschuldigd zich te verrijken aan de overheidssubsidies voor de opvang van vluchtelingen. Het gaat onder meer om de voedselvoorziening van de vluchtelingenkampen in Calabrië en Lampedusa.

36 miljoen verdwenen

Het gaat om een van de grootste vluchtelingenkampen in Europa dat tussen 2006 en 2015 met meer dan 100 miljoen euro werd gefinancierd. Daarvan zou minstens 36 miljoen euro in de zakken van de maffia zijn gevloeid.

Banden met mensensmokkelaars

De Siciliaanse Openbaar Aanklager Carmelo Zuccaro waarschuwde enkele dagen eerder al dat maffia-organisaties proberen zich meester te maken van de gelden die voor de opvang van vluchtelingen zijn bestemd. Zuccaro is bezig met een onderzoek naar mogelijke banden tussen hulporganisaties en mensensmokkelaars.

Misstanden langer bekend

Het is algemeen bekend dat de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in Italië erbarmelijk slecht is. De opvang is door de overheid uitbesteed aan particuliere organisaties waarbij van controle nauwelijks sprake lijkt te zijn. (KN/Kath.net)