fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pater vraagt Canada om naar Thailand gevluchte Pakistaanse christen te redden

Catholic News Service 25 juli 2019
image
Demonstranten in Lahore, op 31 oktober 2018, nadat de vrijspraak van Asia Bibi bekend was geworden. Bibi kreeg asiel in Canada; dat wordt nu ook gevraagd voor de Pakistaanse christen Faraz Pervaiz. Foto: CNS Photo - Rahat Dar, EPA

Een jezuïet die in Thailand werkt, heeft Canada gevraagd een naar dat land gevluchte Pakistaanse christen het leven te redden. Onder vluchtelingen in de Thaise hoofdstad Bangkok ging een filmpje viral waarin wordt opgeroepen de man te vermoorden.

Pater Michael Kelly s.j. richtte zijn oproep aan de Canadese ambassadeur in Thailand nadat een aanvraag voor noodasiel voor de man in Australië op 20 juli was afgewezen.

Een prijs op zijn hoofd

Faraz Pervaiz is een prominent verdediger van de rechten van christenen in zijn vaderland. Daar staat al meer dan een jaar een prijs op zijn hoofd.

Hij vluchtte in 2014 met zijn vrouw, drie kinderen en zijn ouders naar Bangkok nadat hij formeel van blasfemie werd beschuldigd. Daar kan hij Pakistan voor ter dood worden veroordeeld.

Volgens de ambassade is Kelly’s verzoek doorgestuurd naar de Canadese immigratiedienst.

Oproep om Pervaiz te vermoorden

Pervaiz was tot nog toe redelijk veilig in Bangkok, omdat Pakistaanse extremisten dachten dat hij in Nederland verbleef.

Half juli echter werd zijn verblijfplaats onthuld in een filmpje dat viraal ging op sociale media. In het filmpje worden jihadisten opgeroepen naar de Thaise hoofdstad te reizen en hem te vermoorden.

Verschillende islamitische geestelijken voegden fatwa’s aan het filmpje toe, waarin ze hun steun uitspreken voor het vermoorden van Pervaiz.

‘Dag na dag gevaar’

Die heeft na verschillende doodsbedreigingen via telefoon en sms zijn familie – naast zijn vrouw en drie kinderen ook zijn ouders – op een geheime locatie buiten de stad ondergebracht.

Sinds het filmpje, zegt Pervaiz tegen de The Catholic Register uit Toronto, “is er dag na dag het gevaar dat de jihadi’s komen. Zodra ze erachter komen waar ik precies ben, kost het een uur”.

Pater Kelly staat de familie bij. In een e-mail aan Catholic News Service schrijft hij: “De aspirant-moordenaars blijven bellen en verzekeren Faraz dat ze hem zullen vinden en hem en zijn familie zullen vermoorden. Ik zou ze op hun woord geloven.”

Geen geld

Het filmpje is gemaakt door een eveneens naar Bangkok gevluchte moslima, die bekend is onder de vijftienhonderd christelijke vluchtelingen in die stad.

Ze zou vaak activiteiten van kerken bezoeken en daar om voedsel en geld voor de huur vragen. Volgens Pervaiz had zij hulp gevraagd aan de kleine kerkgemeenschap die hij met zijn familie bezoekt, maar had de kerk daar geen geld voor.

Eigen interpretaties van de Koran

Pervaiz is het doelwit van extremisten sinds hij het in 2013 publiekelijk opnam voor christenen na een aanval door een meute op een christelijke buurt in Lahore.

Hij leidde demonstraties waarin politie-optreden geëist werd en hield een kritisch weblog bij. Daarop bekritiseerde hij de politiek en theologie van de islam, gaf eigen interpretaties van de Koran en bekritiseerde Mohammed.

Nog altijd ‘tweehonderd Asia Bibi’s’ in Pakistan

De oproep van pater Kelly komt twee maanden nadat Canada asiel verleende aan Asia Bibi. De Pakistaanse katholieke vrouw moest onderduiken nadat zij, na een aanvankelijke terdoodveroordeling, werd vrijgesproken van godslastering.

Vorige week waarschuwde Shaan Taseer volgens The Christian Post dat er in Pakistan nog altijd “tweehonderd Asia Bibi’s vastzitten” op grond van de beruchte blasfemiewetten, “en dit zijn alleen de gerapporteerde zaken”.

Zoon van vermoorde Salman Taseer

Taseer is zoon van Salman Taseer, de islamitische gouverneur van de Pakistaanse provincie Punjab. Salman Taseer werd in 2011 vermoord omdat hij zich voor Asia Bibi inzette en zich tegen de blasfemiewetten uitsprak.

Taseer nam deel aan de conferentie over godsdienstvrijheid in de VS, waar bekend werd gemaakt dat Nederland een gezant voor godsdienstvrijheid krijgt.