fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarch Constantinopel in zijn nopjes met ‘moedig’ gebaar paus Franciscus

KN Redactie 3 juli 2019
image
Op 24 november 2013 werden de relieken voor de eerste en enige keer in het openbaar ter verering getoond. Foto: CNS Photo - L'Osservatore Romano

Een “moedig en gedurfd” gebaar en “een enorme stap richting concrete eenheid”: het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel is duidelijk ingenomen met de reliekhouder met botfragmenten toegeschreven aan de heilige Petrus. Die kreeg het deze week cadeau van paus Franciscus.

Patriarch Bartholomaios nam de relieken dinsdag in ontvangst en vereerde ze (klik op de pijltjes voor meer foto's). | Foto's: CNS Photo - Patriarchaat van Constantinopel

De bronzen reliekhouder met negen botfragmenten werd slechts een keer in het openbaar ter verering getoond. Dat was in november 2013 op het Sint-Pietersplein, tijdens de Mis waarmee paus Franciscus het Jaar van Geloof afsloot.

Opgravingen onder de Sint-Pieter

De bronzen houder bevat negen van de botfragmenten die in de jaren veertig van de afgelopen eeuw werden gevonden bij opgravingen onder de Sint-Pieter.

Archeologe Margherita Guarducci publiceerde in de jaren zestig een artikel waarin ze stelde de botten van Sint-Petrus te hebben gevonden, in de buurt van een plek die als zijn graf wordt aangemerkt.

De authenticiteit

Geen paus heeft ooit verklaard dat de botten authentiek zijn. Wel stelde Paulus VI in 1968 dat de “relieken” van Sint-Petrus waren “geïdentificeerd op een wijze die we voor overtuigend kunnen houden”.

Hij liet daarop een reliekhouder maken voor negen van de fragmenten, die hij in de kapel in het pauselijk appartement bewaarde.

“Ik was diep bewogen. Het was een moedig en gedurfd initiatief van paus Franciscus”
- Patriarch Bartholomaios van Constantinopel

Paus Franciscus haalde de houder daar maandag, op het hoogfeest van de heiligen Petrus en Paulus, weg.

‘Buitengewone en onverwachte gebeurtenis’

Bij de Mis was die dag een delegatie van de patriarch van Constantinopel aanwezig. De leider daarvan, aartsbisschop Job, bad met de paus bij het graf van Petrus in de crypte van de Sint-Pieter.

Daarop, vertelde de aartsbisschop, vertelde Franciscus hem dat hij een geschenk had voor zijn “broeder”, patriarch Bartholomaios. “Voor ons was dit een buitengewone en onverwachte gebeurtenis waarop we niet hadden durven hopen”, aldus Job.

‘Enorme stap richting concrete eenheid’

De reliekhouder is inmiddels door een vertegenwoordiger van het Vaticaan overgebracht naar de zetel van het patriarchaat in Istanboel.

Volgens aartsbisschop Job was het “nog een enorme stap richting concrete eenheid”.

‘Broederlijk en historisch gebaar’

Patriarch Bartholomaios nam de relieken dinsdag in ontvangst en vereerde ze. Bij die gelegenheid sprak hij van een “groots, broederlijk en historisch gebaar” van de paus.

“Ik was diep bewogen”, zei hij volgens de Facebookpagina van het patriarchaat. “Het was een moedig en gedurfd initiatief van paus Franciscus.”