fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarch tegen vorming christelijke milities

KN Redactie 9 maart 2016
image
Foto: AP

De Chaldese patriarch van Bagdad, Louis Sako, is tegen de vorming van christelijke milities in de strijd tegen jihadisten.

Les uit de geschiedenis

“Menen dat onze overwinning kan afhangen van de vorming van geïsoleerde gewapende groepen om onze rechten te verdedigen kan tot een volgende ‘Holocaust’ leiden”, aldus Sako. Hij herinnert eraan dat dat al eerder is gebeurd toen christelijke milities “de oorlogen van anderen vochten”. Het is een “les uit de geschiedenis”, aldus Sako. Hij staat wel open voor eventuele steun aan de reguliere Iraakse strijdkrachten.

Duistere krachten

De patriarch distantieert zich volkomen van milities binnen de verschillende christelijke gemeenschappen die menen hun rechten op confessionele basis gewapenderhand te moeten verdedigen tegen jihadisten. De Chaldese primaat waarschuwt zijn gelovigen in een lange officiële boodschap. Daarin wijst hij erop dat deze milities “betaald en gesteund worden door dezelfde krachten die het conflict zijn begonnen”. De enige legitieme en effectieve mogelijkheid is volgens hem aansluiting bij het reguliere Iraakse leger of dat van de autonome regio Koerdistan om “in samenwerking ons bezette land te bevrijden”.

Gezamenlijke toekomst

“Wij moeten ons realiseren dat ons lot hetzelfde is van alle Irakezen en dat dit de enige manier is om een gezamenlijke toekomst te garanderen, waarvoor sji’ieten worden gevraagd hun leven te geven samen met Koerden, soennieten, christenen en Turkmenen.”

Oproep te blijven

In zijn verklaring noemt Sako het islamitisch extremisme dat het Midden-Oosten verwoest “krankzinnig en politiek afstand bestuurd”. Hij herhaalt krachtig zijn overtuiging dat “niets het christendom uit het Midden-Oosten kan verdrijven, ondanks alle moeilijkheden, zo lang christenen bereid zijn in hun geboorteland te blijven, trots op hun identiteit en hun opdracht in dit deel van de wereld.”