fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarchaat Constantinopel ontkent betrokkenheid patriarch bij coup Turkije: ‘Valse beschuldigingen’

KN Redactie 8 september 2016
image
Patriarch Bartholomaios tijdens de Quasimodo-lezing die hij in 2014 in de oud-katholieke kathedraal van Utrecht hield. (Foto: KN - Jan Peeters)

Het patriarchaat van Constantinopel betreurt de “valse beschuldigingen” in Turkse media dat patriarch Bartholomaios betrokken zou zijn bij de mislukte coup in Turkije.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. De afgelopen week gingen berichten over een vermeende betrokkenheid van de patriarch bij de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Artikel bron geruchten

In een verklaring wijst het patriarchaat op een artikel dat medio augustus verscheen op de website orientalreview.org, dat in de Turkse pers is gepresenteerd als bron van geruchten over het patriarchaat.

Het stuk zou geschreven zijn door de Amerikaanse ex-diplomaat Arthur Hughes. Deze ontkent echter dat hij de auteur is.

Bronnen dichtbij het oecumenisch patriarchaat vertelden Fides dat zij, gezien de onduidelijke aspecten van het verhaal, de indruk hebben dat de hele situatie gepland is om patriarch Bartholomaios te beschamen.

De Turkse krant Aksam publiceerde op 30 augustus een stuk over de vermeende betrokkenheid van de CIA en het oecumenisch patriarchaat bij de mislukte coup. Die werd volgens Ankara opgezet door de in de VS in ballingschap levende moslimgeestelijke Fethullah Gülen en zijn Hizmet-beweging.

Erehoofd wereldwijde Orthodoxie

Patriarch Bartholomaios is als patriarch van Constantinopel het erehoofd van de wereldwijde Orthodoxie. (KN/Fides)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21