<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarchaat Constantinopel zet verdere stappen richting zelfstandige Oekraïense Kerk

KN Redactie 12 oktober 2018
image
Patriarch Filaret van het zelfverklaarde patriarchaat van Kiev hoopt hoofd van een verenigde en zelfstandige Oekraïens-orthodoxe Kerk te worden. (Foto: CNS Photo - Tyler Orsburn)

Het patriarchaat van Constantinopel gaat zelfbestuur verlenen aan een nieuwe Oekraïens-orthodoxe Kerk, meldt persbureau Reuters.

Een driedaagse synode, voorgezeten door patriarch Bartholomaios, heeft ingestemd met een Oekraïens verzoek voor een “autocefale” Kerk. De synode zal “voortgaan met het toekennen van autocefalie aan de Kerk van Oekraïne”, aldus een verklaring.

Excommunicatie opgeheven

De synode nam verschillende besluiten die moeten uitmonden in een zelfstandige Oekraïense orthodoxe Kerk. Zo wordt het zelf verklaarde patriarchaat van Kiev, dat zich in de jaren negentig van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou afsplitste, gerehabiliteerd. De excommunicatie van de patriarch van Kiev, Filaret, werd opgeheven.

Volgens de Russisch-orthodoxe Kerk is met de besluiten van de synode “een rode lijn” overschreden. Ze liet in een reactie weten de eucharistische banden met het patriarchaat van Constantinopel te verbreken. Het Oekraïense streven naar een zelfstandige Kerk zou tot een breuk in de wereldwijde oosters-orthodoxe gemeenschap kunnen leiden, zo stelde het Moskouse patriarchaat.

Patriarch Filaret op zijn beurt, hoopt volgens Reuters de nieuwe Oekraïens-orthodoxe Kerk te gaan leiden. Hij zei dat de besluiten de deur openen naar een samengaan van de drie belangrijkste orthodoxe Kerken in Oekraïne in de nieuwe, onafhankelijke Kerk.

Verdeelde orthodoxe Kerk

Volgens Catholic News Service klinken de stemmen die oproepen om tot één, onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe Kerk te komen steeds luider sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde en zich inliet met de strijd tussen separatisten en het regeringsleger in Oost-Oekraïne.

Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 is de orthodoxe Kerk er verdeeld: een deel bleef trouw aan het patriarchaat van Moskou en een deel ging in 1992, zij het zonder officiële erkenning, verder als onafhankelijk patriarchaat van Kiev. Dat wordt sinds 1995 geleid door patriarch Filaret, die in 1997 door Moskou werd geëxcommuniceerd. Ook is er nog een derde Oekraïense orthodoxe Kerk.

Reacties Porosjenko en Kremlin

De Oekraïense president Petro Porosjenko vroeg oecumenisch patriarch Bartholomaios, het erehoofd van de wereldwijde Orthodoxie, in 2016 om zelfstandigheid voor een verenigde Kerk. Hij juichte het huidge besluit van de synode toe. Dat maakt, zo zei hij tegen Reuters, een definitief einde aan “de keizerlijke illusies en chauvinistische fantasieën van Moskou”.

Het Kremlin daarentegen zei tegen verslaggevers: “Jullie kennen de positie van de Russisch-orthodoxe Kerk over deze zaak. En, natuurlijk, zouden wij niet willen dat er stappen worden genomen die tot een diepe splitsing in de orthodoxe wereld leiden.”