fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarchaat vraagt katholieke Irakezen mee te vasten met ramadan voor ‘vrede, broederschap en hulp aan ontheemden’

KN Redactie 15 juni 2016
image
Meisjes in de Iraakse hoofdstad Bagdad krijgen gratis soep uitgereikt als onderdeel van de zogeheten 'Iftar', de eerste maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. (Foto: AP)

Het in Irak gevestigde patriarchaat van de Chaldeeuws-katholieke Kerk vraagt zijn gelovigen op 17 juni “in solidariteit met de vastende moslims” een dag mee te vasten met de ramadan “om de vrede en broederschap te bevorderen, en om de ontheemden te helpen”. 

Dat meldt het patriarchaat op zijn website.

‘Cultuur van liefde en broederschap’

“We zullen samen vasten en bidden voor de vrede en stabiliteit in ons land en de regio. We roepen onze gelovigen ook op de ontheemden en de getroffen families te helpen, om zo een cultuur van liefde, broederschap en harmonieus samenleven te promoten”, aldus het patriarchaat.

De patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk, Louis Raphaël I Sako, en zijn hulpbisschoppen laten weten mee te vasten met de ramadan op 17 juni.

‘Zonder uitzondering’

Het patriarchaat benadrukt in zijn verklaring dat het vanaf het begin van de door terreurgroep Islamitische Staat ontstane strijd in Irak via hun kerken hulp biedt aan “getroffen mensen, zonder uitzondering”.

‘Blijven bidden voor vrede’

Dit gebeurt onder meer door het verstrekken van voedselpakketten en geneesmiddelen aan vluchtelingen en (geïmproviseerde) ziekenhuizen, en door het organiseren van zogeheten ‘Iftar’ diners (eerste maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan – red.) voor vastende moslims.

Deze hulp staat los van de hulp die Caritas Irak in de regio biedt.

“Laten we blijven bidden voor de vrede in Irak, Syrië en de regio”, besluit het patriarchaat in zijn verklaring.