<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus aan joodse leiders: Herdenken van wreedheden is tegengif voor het kwaad

Carol Glatz - CNS 31 mei 2022
image
Paus Franciscus ontvangt vertegenwoordigers van de joodse mensenrechtenorganisatie B’nai B’rith, in het Vaticaan op 30 mei. Foto: CNS - Vatican Media

Mensen moeten zich niet laten misleiden te denken dat conflicten kunnen worden opgelost door geweld en oorlog. Dat zei paus Franciscus tijdens een ontmoeting met joodse mensenrechtenactivisten.

“Het is dus goed dat we elkaar helpen, want in ieder van ons, in elke religieuze traditie en in elke menselijke samenleving, bestaat altijd het risico dat we wrok koesteren tegen anderen, en dat soms doen in naam van absolute en zelfs heilige principes”, zo zei de paus.

‘Recht op hoop’

Paus Franciscus had op 30 mei in het Vaticaan een ontmoeting met vertegenwoordigers van de joodse mensenrechtenorganisatie B’nai B’rith.

“Geweld genereert altijd meer geweld, wapens veroorzaken alleen maar dood, en oorlog is nooit de oplossing, maar een probleem, een mislukking”
- Paus Franciscus

De paus erkende de lange geschiedenis van de groep die zich “onvermoeibaar inzet voor humanitaire doelen” en moedigde alle inspanningen aan die gericht zijn op het helpen van mensen in nood, die “recht hebben op hulp en solidariteit van de grotere gemeenschap; meer dan wat ook, hebben zij recht op hoop.”

‘Spiraal van haat’

“Als de plicht om voor anderen te zorgen op ieder lid van onze menselijke familie rust, dan geldt dit nog meer voor ons die joden en christenen zijn”, zei de paus. God wil dat de mensheid “de cyclus van geweld, de spiraal van haat doorbreekt en begint elkaar te beschermen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De wereldvrede, zei hij, wordt bedreigd door “materiële, educatieve en spirituele armoede, die vervolgens vruchtbaar terrein wordt voor het aanwakkeren van haat, woede, frustratie en radicalisme”, en door “vormen van particularisme en nationalisme, gedreven door egoïstische belangen en ongebreidelde hebzucht”.

Tegengif

“Dit verhoogt uiteindelijk het risico van een nog grotere verachting van de menselijke waardigheid en rechten”, ging Franciscus verder. Het “tegengif voor deze escalatie van het kwaad is de herinnering: de herinnering aan het verleden, de herinnering aan de oorlogen, de herinnering aan de Shoah en aan talloze andere gruweldaden”.

Er is altijd een “bedrieglijke verleiding van geweld; dit is het kwaad dat op de loer ligt aan de deur van het hart. Dit is de illusie dat geschillen kunnen worden opgelost door geweld en oorlog.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Broederschap

“Geweld genereert echter altijd meer geweld, wapens veroorzaken alleen maar dood, en oorlog is nooit de oplossing, maar een probleem, een mislukking”, zei hij.

Het helpen van mensen in nood is de beste manier om grotere menselijke broederschap te bevorderen, zei paus Franciscus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.