Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslag op een restaurant in Bangladesh.
“Diep bedroefd door het zinloze geweld begaan tegen onschuldige slachtoffers in Dhaka, drukt Zijne Heiligheid paus Franciscus zijn oprechte condoleances uit en veroordeelt zulke barbaarse daden als vergrijpen tegen God en de mensheid”, staat in een brief van kardinaal Pietro Parolin namens de paus.
De Vaticaanse staatssecretaris schrijft dat de paus de doden toevertrouwt aan Gods barmhartigheid en dat Franciscus “de verzekering geeft van zijn gebeden voor de rouwende families en de gewonden”.
De brief kwam nadat acht gewapende mannen het Hotel Artisan Bakery in de hoofdstad van Bangladesh hadden bestormd. Ze schoten en lieten explosieven afgaan, meldt de BBC.
De aanval vond plaats terwijl moslims op het punt stonden hun vasten bij zonsondergang te breken. Volgens berichten hoorden getuigen de aanvallers roepen Allahu akbar, ‘God is groot’.
Ten minste twintig gegijzelden werden vermoord, de meesten buitenlanders. Zes van de aanvallers werden door de politie neergeschoten. Een werd gearresteerd, terwijl de achtste niet gevonden is.
Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist, maar de autoriteiten geloven dat er ook andere partijen betrokken zouden kunnen zijn.
Enkele dagen eerder werden bij een aanslag op het Ataturk-vliegveld in Istanboel 41 mensen vermoord. Hoewel IS die aanslag niet heeft opgeëist, gaan velen er vanuit dat de terreurgroep er toch verantwoordelijk voor is.
Paus Franciscus noemde de aanslag in de Turkse stad een “weerzinwekkende terreuraanslag”. Hij bad voor de bekering van wie geweld kiezen, en vroeg de Heer “de harten van de gewelddadigen te bekeren en onze stappen op het pad naar vrede te schragen”.
Onlangs nog werd een 71-jarige katholiek in Bangladesh de keel afgesneden nadat hij net terugkwam van de zondagsmis. Iets eerder die ochtend was de vrouw van een politie-officier die actief is in de terreurbestrijding voor de ogen van haar kind afgeslacht. Beide aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.
Zij vormen het vooralsnog laatste hoofdstuk in een reeks aanslagen op mensenrechtenactivisten, journalisten, bloggers, schrijvers en mensen uit de LGBT-wereld.
Hoewel de aanslagen zijn opgeëist tast de politie nog altijd in het duister over de achtergronden. Er zijn twee verdachten opgepakt.