<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus aanvaardt ontslag McCarrick uit College van Kardinalen

KN Redactie 28 juli 2018
image
Theodore McCarrick (Foto: CNS)

De 88-jarige McCarrick wordt door verschillende mannen van seksueel misbruik beschuldigd.

Volgens een verklaring van het Vaticaan had McCarrick zijn ontslagbrief vrijdagavond aan de paus aangeboden.

Franciscus legde McCarrick ook een zogeheten schorsing a divinis op. Dat betekent dat hij de aan zijn status verbonden rechten en bevoegdheden niet langer mag uitoefenen. Verder is hem door de paus opgedragen een “leven van gebed en boetedoening in afzondering” te leiden tot het kerkrechtelijk proces tegen hem zal zijn afgerond.

Onlangs verbood de Heilige Stoel McCarrick al nog langer in het openbaar zijn priesterlijke taken uit te oefenen.

Langer bekend

Er deden al veel langer verhalen de ronde over seksuele escapades van de voormalig aartsbisschop van Washington DC. Die betreffen vooral misbruik van volwassen seminaristen en jonge priesters. Eerdere meldingen door slachtoffers haalden niets uit.

Zeldzame maatregel

Alleen een paus kan het ontslag van een kardinaal van zijn officiële status goedkeuren.

Historisch gezien gebeurt het niet vaak dat een kardinaal van zijn status wordt ontheven. Voor paus Franciscus is het de tweede keer dat hij een soortgelijke maatregel toepast.

De eerste keer was in maart 2015, toen de paus het ontslag accepteerde van de inmiddels overleden kardinaal Keith O’Brien. Die laatste mocht overigens, in tegenstelling tot McCarrick, wel de titel ‘kardinaal’ blijven voeren. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.