fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Abortus is nooit het antwoord’

Catholic News Service 28 mei 2019
image
CNS Photo - Paul Haring

“Abortus is nooit het antwoord” dat stellen moeten krijgen van wie een ongeboren kind een ernstige ziekte of beperking blijkt te hebben.

Dat zei paus Franciscus afgelopen zaterdag. “Het menselijk leven is heilig en onschendbaar en het gebruik van prenatale diagnostiek voor selectieve doelen moet sterk worden ontmoedigd omdat het een uitdrukking is van een inhumane eugenetische mentaliteit, die families de mogelijkheid ontneemt om hun zwakste kinderen te verwelkomen, omhelzen en liefhebben.”

Abortusstandpunt Kerk

Franciscus sprak deelnemers toe aan een Vaticaanse bijeenkomst over medische zorg voor “extreem kwetsbare” baby’s en de pastorale zorg voor hun ouders. De totale afwijzing van abortus door de katholieke Kerk is niet primair een religieuze positie, maar een menselijke, aldus de paus.

‘Elimineer nooit een menselijk leven’

“Slechts twee zinnen, twee vragen, kunnen ons helpen dit te begrijpen. Eerste vraag: is het toegestaan een menselijk leven te elimineren om een probleem op te lossen? Tweede vraag: is het toegestaan een huurmoordenaar in te huren om een probleem op te lossen?”

“Nee”, vervolgde Franciscus, “het is niet toegestaan. Elimineer nooit een menselijk leven, noch huur een huurmoordenaar in om een probleem op te lossen.”

Bij een prenatale diagnose van een ernstige ziekte of beperking, hebben de ouders het nodig dat medisch personeel en werkers in het pastoraat hun nabij zijn en steunen, aldus de paus.

Ieder kind is een gave

Hoewel sommigen de situatie van de baby als “onverenigbaar met het leven” kunnen omschrijven, betekent volgens Franciscus het feit dat er beweging is en dat de moeder weet dat zij zwanger is, dat er leven is. De ervaring daarvan van de moeder moet gerespecteerd worden.

Ieder kind dat in de schoot van een moeder ontvangen wordt “is een gave die het verhaal van een familie, een moeder en vader, grootouders en broers en zussen zal veranderen. En deze baby moet worden verwelkomd, liefgehad en verzorgd.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.