fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘AL in continuïteit met kerkelijke Leer’

KN Redactie 22 augustus 2018
image
Stephen Walford, auteur van het boek, brengt samen met zijn gezin een bezoek aan de paus, in Casa Santa Marta (2017). (Foto: CNS)

Alles in Amoris Laetitia, zijn exhortatie over huwelijk en gezin, is gebaseerd op de kerkelijke Leer. Dat schrijft paus Franciscus in het voorwoord van het boek Paus Franciscus, het gezin en echtscheiding van Stephen Walford.

Walford schreef zijn boek na de zogeheten dubia-brief, waarin vier kardinalen om opheldering vroegen over enkele passages uit de exhortatie. Omdat hier geen reactie op kwam, besloten de vier hun brief te publiceren en vroegen ze de paus daarna openlijk om een audiëntie. Ook op dat verzoek kwam geen antwoord.

Reactie op Dubia-brief

Walford reageerde al eerder op de kardinalen. In 2017 schreef hij een open brief, waarin hij het opnam voor Franciscus en de vier kardinalen op de vingers tikte.

Nadat Walford de paus in de zomer van 2017 samen met zijn vrouw en vijf kinderen had bezocht, stuurde Franciscus hem een brief, die nu als voorwoord van het boek is afgedrukt.

‘AL’ in zijn geheel lezen 

De paus stelt daarin dat ‘AL’ “altijd in continuïteit, zonder breuk, maar voortdurend rijpend” is. Daarnaast moet het document, om begrepen te worden, in zijn geheel gelezen worden. Als het gaat om ethische vraagstukken “volgt Amoris Leatitia de klassieke leer van St.-Thomas van Aquino”, aldus de paus.

Franciscus schrijft dat de exhortatie “niet als een handboek voor verschillende zaken beschouwd moet worden. Als de exhortatie niet in zijn geheel gelezen wordt, en in de volgorde waarin ze is geschreven, zal ze niet verstaan en zelfs verdraaid worden”.

Hertouwd gescheidenen

Het nieuwe boek van Walford gaat speciaal in op de vraag of hertrouwd gescheiden katholieken in bepaalde gevallen, na onderscheiding en gebed, de communie kunnen ontvangen. De voetnoot in Amoris Laetitia die daarop leek te hinten, is een van de punten waarop de vier kardinalen opheldering vroegen. Verschillende bisschoppenconferenties hebben verschillende richtlijnen uitgevaardigd op dit punt.

Hoewel Walford geen theoloog is, probeert hij in zijn boek de theologische en morele concepten achter AL uit te leggen, door onder meer te kijken naar de betekenis van het huwelijk en het gezinsleven, de ontwikkeling van de kerkelijke Leer, morele schuld en paus Franciscus’ onderricht over barmhartigheid. (CNS)