<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt delegaat voor Orde van Malta

KN Redactie 5 februari 2017
image
Mgr. Angelo Becciu, hier op een archieffoto, is benoemd als pauselijk delegaat voor de Orde van Malta (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Angelo Becciu benoemd als zijn persoonlijke delegaat om toe te zien op de “geestelijke en morele” hervorming van de Orde van Malta.

De brief waarin Franciscus de aartsbisschop op de hoogte stelt van zijn benoeming, werd zaterdag op de website van het Vaticaan gepubliceerd.

Conflict

De Heilige Stoel had eerder al laten weten een pauselijk delegaat aan te zullen stellen die moet werken aan “de geestelijke vernieuwing van de Orde”. Die beslissing volgde op een conflict tussen de Maltezers en de Heilige Stoel dat begon met het wegsturen door de orde van grootkanselier Albrecht von Boeselager.

Na ingrijpen van het Vaticaan bood grootmeester Matthew Festing zijn ontslag aan en werden alle door hem genomen besluiten nietig verklaard. Daardoor is Von Boeselager inmiddels weer terug op zijn post. De grootkanselier liet in een interview weten de paus dankbaar te zijn voor “zijn hulp bij het beëindigen van de…crises” binnen de ridderorde.

Vernieuwing

De Maltezers lieten eerder in een verklaring weten dat ze het ontslag van hun grootmeester hadden aanvaard en dat ze “volledig” met de delegaat zullen meewerken.

De paus benadrukt in de brief dat Becciu “nauw zal samenwerken” met de interim-leider van de orde, Ludwig Hoffman von Rumerstein. Deze twee, schrijft Franciscus in de brief van 2 februari, moeten werken aan “het welzijn van de orde en voor de verzoening tussen al diens componenten”. Ook zullen beiden verantwoordelijk zijn voor een onderzoek naar de “passende geestelijke vernieuwing” van de ridderorde.

Nieuwe grootmeester

Becciu, vervangend Vaticaans staatssecretaris, is daarmee ook de “exclusieve woordvoerder” van de paus betreffende de relaties tussen de Orde van Malta en het Vaticaan. Het is de bedoeling dat de aartsbisschop zich richt op “alles met betrekking tot de geestelijke en morele vernieuwing van de Orde”, aldus de paus.

Het mandaat van mgr. Becciu eindigt zodra de Soevereine Raad van de Orde van Malta een nieuwe grootmeester heeft gekozen. Naar verwachting zullen de Maltezers op korte termijn een vervanger voor Matthew Festing aanwijzen. (KN)

KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo gaat in de nieuwe editie van Katholiek Nieuwsblad uitgebreid in op het conflict tussen de Orde van Malta en het Vaticaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.