<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt nieuwe camerlengo

KN Redactie 15 februari 2019
image
Kardinaal Kevin Farrell is door de paus benoemd tot camerlengo. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de Amerikaanse curiekardinaal Kevin Farrell benoemd tot camerlengo. Als een paus overlijdt of terugtreedt, is de camerlengo verantwoordelijk voor de voorbereiding van een conclaaf en het bestuur van de Heilige Stoel. De post was vacant sinds kardinaal Jean-Louis Tauran afgelopen juli overleed.

De 71-jarige Farrell is sinds augustus 2016 prefect van het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven. In die hoedanigheid leidde hij onder meer de organisatie van de Wereldgezinsdagen van 2018 in Dublin, en de Wereldjongerendagen van begin dit jaar in Panama. Voordat hij in de Romeinse curie aan de slag ging, was hij onder meer hulpbisschop van Washington en bisschop van Dallas. In november 2016 werd hij kardinaal gecreëerd.

Naast zijn bestuurlijke en organisatorische taken is de camerlengo onder meer ook verantwoordelijk voor het vaststellen van het overlijden van een paus en moet hij de pauselijke vertrekken nadien verzegelen.

Vraag gerezen

Farrell was een van de bisschoppen rond wie afgelopen zomer de vraag rees of hij weet had van het wangedrag van voormalig kardinaal Theodore McCarrick in diens tijd aals bisschop van Metuchen en aartsbisschop van Newark.

Farrell was hulpbisschop en vicaris-generaal van McCarrick toen deze aartsbisschop van Washington was, en woonde zes jaar lang in hetzelfde gebouw. Afgelopen juli ontkende Farrell weet te hebben gehad van de beschuldigingen van seksueel misbruik en wangedrag aan McCarricks adres.

De uit Ierland afkomstige Farrell is voormalig lid van de Legionairs van Christus. Hij ontkende eerder te hebben geweten van het misbruik dat werd gepleegd door de stichter van die congregatie, Marcial Maciel. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.