fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt nieuwe Vaticaanse politiechef

KN Redactie 16 oktober 2019
image
Paus Franciscus spreekt met Gianluca Gauzzi Broccoletti, het nieuwe hoofd van de Vaticaanse gendarmerie. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft Gianluca Gauzzi Broccoletti dinsdag benoemd tot hoofd van de Vaticaanse gendarmerie.

Broccoletti was tot nu plaatsvervangend commandant van de Vaticaanse politie. Hij volgt Domenico Giani op, wiens ontslag maandag door de paus werd aanvaard.

Broccoletti werkt al sinds 1995 voor de Vaticaanse gendarmerie. Sinds 2018 was hij onderdirecteur en plaatsvervangend bevelhebber van de beveiligingsdiensten van het Vaticaan.

Interne memo uitgelekt

Domenico Giani bood de paus zijn ontslag aan nadat een interne memo was uitgelekt naar de Italiaanse pers. Overigens benadrukte het Vaticaan dat Giani “geen persoonlijke verantwoordelijkheid” draagt voor het lek.

In het document, gepubliceerd in het blad L’Espresso, staat dat vijf medewerkers van de Heilige Stoel op non-actief zijn gezet nadat de Vaticaanse politie op 1 oktober een inval deed bij het Staatssecretariaat en de Autoriteit Financiële Informatie van Vaticaanstad.

Verdachte transacties

Het document, ondertekend door Giani, bevat foto’s van de vijf, onder wie de directeur van de Autoriteit Financiële Informatie.

De inval werd gedaan nadat onder meer de Vaticaanse bank IOR had geklaagd over een aantal verdachte financiële transacties.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service