<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt nuntius in Nederland tot visitator Medjugorje

Peter Doorakkers 29 november 2021
image
Een pelgrim in gebed in het Bosnische bedevaartsplaatsje Medjugorje. Foto: Matko Biljak, Reuters

Paus Franciscus heeft zijn nuntius in Nederland, mgr. Aldo Cavalli, benoemd tot visitator voor het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje.

De 75-jarige Italiaanse aartsbisschop volgt de Pool mgr. Hendryk Hoser op, die in augustus overleed. Hoser werd in 2018 de eerste visitator voor het plaatsje, waar Maria sinds 1981 regelmatig zou verschijnen.

Pastorale benoeming

Over de echtheid van de verschijningen heeft het Vaticaan zich tot op heden niet definitief uitgelaten. De benoeming van een visitator is pastoraal, zo benadrukt het voortdurend: hij moet de begeleiding van zowel de plaatselijke parochie als de talrijke pelgrims in goede banen leiden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus stond het bisdommen en parochies in mei 2019 toe om officiële Medjugorje-bedevaarten te organiseren. Voorheen waren slechts private pelgrimages toegestaan.

Aartsbisschop Cavalli, sinds 2015 de pauselijk ambassadeur in Nederland, is voor onbepaalde tijd benoemd.

Vrouwe van Alle Volkeren

Catholic News Agency brengt de benoeming in verband met de saga rond de vermeende Amsterdamse verschijningen die bekend staan onder de naam ‘Vrouwe van Alle Volkeren’. Als nuntius hielp Cavalli die kwestie op te lossen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hard onderscheid

In elk geval is helder dat het Vaticaan kort voor de vorige jaarwisseling zijn negatieve oordeel over de verschijningen herbevestigde. Het maakte een hard onderscheid: Maria mag vereerd worden als Vrouwe van Alle Volkeren, maar dat mag op geen enkele manier, ook niet impliciet, als een erkenning van de verschijningen worden opgevat.

Bronnen: Vatican News, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.