<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt visitator voor Medjugorje

KN Redactie 1 juni 2018
image
Archiefbeeld: mgr. Henryk Hoser in 2015. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Paus Franciscus heeft de Poolse aartsbisschop Henryk Hoser voor onbepaalde tijd benoemd tot apostolisch visitator van Medjugorje.

De emeritus-bisschop van Warschau-Praga was al persoonlijk gezant namens de paus in het Bosnische plaatsje, waar Maria al sinds 1981 met grote regelmaat of vrijwel dagelijks zou verschijnen. Hij onderzocht er de pastorale situatie van de parochianen en de vele pelgrims die jaarlijks naar Medjugorje trekken.

‘Grootste wonder van Medjugorje’

Zijn huidige missie moet volgens een Vaticaanse verklaring “een stabiele en voortdurende begeleiding” verzekeren van de parochie van Medjugorje en de bedevaartgangers.

Vaticaans woordvoerder Greg Burke zei dat mgr. Hoser in Medjugorje zal verblijven en dat hij zich niet zal bezighouden met de vraag naar de authenticiteit van de verschijningen. Zijn missie “is strikt pastoraal en niet doctrinair”, aldus Burke.

Na zijn eerste bezoek merkte de aartsbisschop op dat hij geen gezag of expertise bezat om zich over de authenticiteit van de verschijningen uit te laten, maar dat het helder is dat “er een speciaal spiritueel klimaat” in Medjugorje heerst. Dat dagelijks honderden mensen gaan biechten, noemde hij “het grootste wonder van Medjugorje”.

Onderzoek naar verschijningen Medjugorje

De verschijningen zijn eerder onderzocht, onder meer door het bisdom Mostar en de Joegoslavische bisschoppenconferentie. Zij concludeerden dat niet ze konden bevestigen dat er zich in Medjugorje iets bovennatuurlijks afspeelt. Complicerende factor is dat de huidige bisschop van Mostar, mgr. Ratko Peric, ervan overtuigd is dat er geen sprake is van bovennatuurlijke zaken.

Paus Benedictus XVI liet in 2010 een commissie onderzoek doen naar het fenomeen Medjugorje. Het rapport van die commissie is niet openbaar gemaakt.

Paus Franciscus heeft erkend dat de pelgrims die naar Medjugorje komen geestelijke zorg en steun nodig hebben, maar heeft ook enige scepsis getoond over de claim van enkele van de zieners dat Maria nog altijd dagelijks verschijnt. Daarover zei hij: “Ik geef er de voorkeur aan dat Onze-Lieve-Vrouw een moeder is, onze moeder, en geen telegrambeambte die iedere dag op een bepaalde tijd een boodschap verstuurt.”

De “echte kern” van het rapport uit 2010 is, zei de paus, “het geestelijke feit, het pastorale feit” dat duizenden mensen naar Medjugorje gaan en zich bekeren. “Hier is geen toverstokje voor; dit geestelijk-pastorale feit kan niet ontkend worden.”

Advies aan paus Franciscus

Een van de commissieleden zei later dat de commissie de verschijningen in de eerste tien dagen “voor geloofwaardig hield”, maar dat daarna “de dingen een beetje ingewikkelder werden”.

De commissie heeft volgens hem de paus aangeraden het verbod op officiële Medjugorjebedevaarten vanuit bisdommen en parochies op te heffen, en de parochiekerk van Medjugorje uit te roepen tot een pauselijk heiligdom onder toezicht van het Vaticaan.

Deze dingen kunnen volgens hem gebeuren, ongeacht of de Kerk de verschijningen als “geloofwaardig” erkent. Het zou een erkenning zijn van het gebed, de devotie en de bekering die miljoenen mensen in Medjugorje hebben meegemaakt.