fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus benoemt vrouwen tot lid Congregatie voor Religieuzen

Catholic News Service 10 juli 2019
image
Paus Franciscus groet een vrouwelijke religieuze op het Sint-Pietersplein. CNS Photo - Junno Arocho Esteves

Paus Franciscus heeft zes hoofden van vrouwelijke religieuze ordes, een toegewijde lekenzuster en het hoofd van de Christelijke Broeders benoemd tot volwaardig lid van de Congregatie voor Instituten van Religieus Leven en Verenigingen voor Apostolisch Leven.

Voorheen waren de leden van deze Congregatie enkel mannen: kardinalen, een paar bisschoppen en wat oversten van grote religieuze mannenordes.

De vrouwelijke leden

Op 8 juli werden de namen van de nieuwe vrouwelijke leden door de paus bekend gemaakt: zusters Kathleen Appler, het Amerikaanse hoofd van de Dochters van Naastenliefde van Sint-Vincent de Paul; Yvonne Reungoat, hoofd van de vrouwelijke tak van de Salesianen van Don Bosco; Francoise Massy, hoofd van de Franciscaanse Missiezusters van Maria; Luigia Coccia, hoofd van de Zusters van Comboni; Simona Brambilla, hoofd van de Consolata Missiezusters; Rita Calvo Sanz, hoofd van het Gezelschap van Onze-Lieve-Vrouwe Maria; en Olga Krizova, algemeen voorzitter van de Vrijwilligers van Don Bosco, een groep toegewijde leken.

Overige benoemingen

Verder werd broeder Robert I. Schieler, het Amerikaanse hoofd van de De La Salle Christelijke Broeders benoemd, evenals de algemeen oversten van de jezuïeten, de ongeschoeide karmelieten, de augustijnen, de scalabrijnen, de kapucijnen en de abt van de Abdij van Monte Cassino.

Ook zijn er vijf bisschoppen en vier kardinalen benoemd tot leden van de Congregatie; kardinaal Angelo De Donatis, pauselijk vicaris van Rome; Kevin J. Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven; Luis Ladaria Ferrer, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer; en Ricardo Blazquez Perez, aartsbisschop van het Spaanse Valladolid.