fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: Beter geen homo’s op seminaries

KN Redactie 28 mei 2018
image
(Foto: AP)

Als er bij kandidaten voor de priesteropleiding enige aanwijzing is van homoseksualiteit kunnen ze beter niet toegelaten worden.

“Bij twijfel beter niet toelaten”, aldus citeert de Vatican Insider de paus. Die sprak afgelopen week drie uur met de Italiaanse bisschoppen tijdens hun 71e algemene vergadering. Hij herhaalde daarmee wat hij enkele jaren eerder nog wat explicieter had gezegd tijdens een audiëntie voor de Congregatie voor de Clerus: “Houdt de toelating tot de seminaries in de gaten. Houd de ogen open.”

‘Zorgvuldig onderscheiden’

De kwestie kwam ter sprake toen de paus sprak over de dalende aantallen priesterkandidaten. Daarbij benadrukte hij dat de bisschoppen meer moeten kijken naar de kwaliteit van de kandidaten dan de kwantiteit. Daarbij sprak hij expliciet over homoseksuele personen die om verschillende redenen naar het seminarie willen. De paus maande tot “zorgvuldige onderscheiding”. “Als je zelfs maar de geringste twijfel hebt is het beter hen niet toe te laten.”

‘Schandalen’

De paus maakt zich zorgen dat homoseksuele neigingen, wanneer zij “diep geworteld” zijn, en het voorkomen van “homoseksuele daden” het seminarieleven kunnen compromitteren, dat van de kandidaat zelf en diens eventuele toekomstige priesterleven. Dat kan volgens de paus leiden tot “schandalen” die het gelaat van de Kerk aantasten.

Homoseksuele stafleden

In zijn tien kantjes tellende brief die de Chileense bisschoppen onlangs mee naar huis kregen schrijft paus Franciscus dat de problemen in hun land deels zijn ontstaan waar bisschoppen en religieuze oversten de begeleiding van seminaristen in handen hebben gegeven van “priesters die verdacht werden van homoseksuele praktijken”.