<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid’

Cindy Wooden - CNS 30 juli 2021
image
Een boer verzorgt zijn gewassen op Haïti. Foto: CNS Photo - Eduardo Munoz, Reuters

Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen wereldwijd. Dat zei paus Franciscus deze week in een boodschap aan de VN-bijeenkomst over voedselzekerheid.

“Gesloten en tegenstrijdige – maar krachtige – economische belangen hebben ons ervan weerhouden een voedselsysteem te ontwerpen dat beantwoordt aan de waarden van het algemeen welzijn, solidariteit en de ‘cultuur van ontmoeting'”, schreef de paus.

“Onze armste broeders en zusters, en de aarde, ons gemeenschappelijk huis dat ‘schreeuwt’ vanwege de schade die we het toebrengen door onverantwoord gebruik en misbruik van de goederen die God erin heeft geplaatst, eisen radicale verandering”, vervolgde de brief. Boerenfamilies en kleinschalige landbouwactiviteiten zijn een plek om te beginnen, aldus de paus

Het bericht werd op 26 juli voorgelezen door aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’. Hij was aanwezig bij de voorbereidende bijeenkomst in Rome voor de VN-top over voedselsystemen in september.

Traditionele kennis

De landbouw levert het voedsel dat de bevolking consumeert, maar toch zijn mensen die op het platteland wonen en het land bewerken maar zelden een prioriteit in de politieke en economische besluitvorming, stelt de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Boeren en kleine boerenfamilies moeten volgens hem bij “het post-pandemische ‘herstart’-proces dat wordt opgebouwd”, nadrukkelijk betrokken worden. “Hun traditionele kennis mag niet over het hoofd worden gezien of genegeerd, terwijl hun directe deelname zorgt voor een beter begrip van hun prioriteiten en werkelijke behoeften.”

Concrete maatregelen

Paus Franciscus vroeg regeringen om concrete maatregelen. Zo wil hij dat de kleine boeren makkelijker toegang krijgen tot marketing, diensten die nodig zijn voor de productie en tot het gebruik van agrarische hulpbronnen.

Ook deed hij een beroep op regeringen om in hun beleid volledig tegemoet te komen aan de behoeften van specifieke groepen onder de agrariërs, zoals aan plattelandsvrouwen. Verder vroeg hij om de werkgelegenheid voor jongeren te bevorderen en het werk van boeren in de armste en meest afgelegen gebieden verbeteren.

Schandaal

De wereld blijft nieuwe technologieën ontwikkelen die de capaciteit om voedsel te produceren vergroten, “maar we blijven de natuur exploiteren tot het punt van sterilisatie, waardoor niet alleen externe woestijnen maar ook interne spirituele woestijnen worden vergroot”, zei hij. “We produceren genoeg voedsel voor alle mensen, maar velen gaan zonder hun dagelijks brood. Dit is ‘een echt schandaal’, een misdaad die de fundamentele mensenrechten schendt.

Transformatie

Een fundamentele verschuiving is noodzakelijk, zei de paus.

“De zorgvuldige en correcte transformatie” van systemen voor het produceren en distribueren van voedsel moet “de veerkracht vergroten, de lokale economieën versterken, de voeding verbeteren, voedselverspilling verminderen, zorgen voor gezonde voeding die voor iedereen toegankelijk is, en ecologisch duurzaam zijn en de lokale culturen respecteren”, vervolgde hij.

“We hebben de verantwoordelijkheid om de droom te realiseren van een wereld waar brood, water, medicijnen en werk in overvloed stromen en de meest behoeftigen het eerst bereiken”, schreef paus Franciscus. “De Heilige Stoel en de katholieke Kerk zullen zich in dienst stellen van dit nobele doel door hun bijdrage te leveren, en krachten en wil, acties en wijze beslissingen te bundelen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.