<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bezoekt mensen met een verstandelijke beperking

KN Redactie 14 mei 2016
image
Paus Franciscus bij de gemeenschap Il Chicco (Foto: AP)

Tijdens zijn maandelijkse Vrijdag van Barmhartigheid heeft paus Franciscus een tehuis bezocht waar 18 mensen wonen met een verstandelijke beperking.

Franciscus bezocht gisteren in Ciampino,net buiten Rome, de gemeenschap Il Chicco. Die gemeenschap maakt deel uit van de Arkgemeenschap die in 1964 werd gesticht door Jean Vanier.

‘Wegwerpcultuur’

De Arkgemeenschap is een internationale organisatie van leefgemeenschappen waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaars leven delen. In meer dan dertig landen wereldwijd zijn leefgemeenschappen gesticht, waaronder ook in Nederland.

Paus Franciscus wilde met zijn bezoek, zo meldt de officiële website van het Heilig Jaar, opnieuw een signaal afgeven tegen de ‘wegwerpcultuur’ in onze samenleving die de zwakkeren uitsluit.

Koekjes en fruit

In Ciampino, net buiten Rome, bezocht paus Franciscus de twee gezinshuizen van Il Chicco. Naast een financiële donatie had de paus ook koekjes, kersen en peren meegenomen. Die werden onder luid applaus aangenomen.

Nadat de paus met de bewoners en vrijwilligers iets had gegeten en gedronken, bezocht hij de werkplaats van de gemeenschap. Daar maken de bewoners elke dag kleine kunstwerken.

Omhelzingen

Na tal van omhelzingen en een gebed in de kleine kapel van de gemeenschap, vertrok de paus na een bezoek van ongeveer anderhalf uur weer terug naar het Vaticaan.

Het bezoek aan Il Chicco was de vijfde Vrijdag van Barmhartigheid van paus Franciscus in het Heilig Jaar. Met het iniatief wil de paus de aandacht vestigen op de zwakkeren en de gemarginaliseerden in de samenleving.

Eerdere Vrijdagen

In januari bezocht de paus een bejaardentehuis en een tehuis voor mensen in vegetatieve staat. In februari had hij een ontmoeting met drugsverslaafden in Castelgandolfo. In maart bezocht Franciscus een opvangcentrum voor vluchtelingen in Castelnuovo di Porto en in april vormde zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos de Vrijdag van Barmhartigheid. (KN)