<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Bid voor je politici’

Catholic News Service 17 september 2019
image
Paus Franciscus tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Bid voor politici, regeringsfunctionarissen en iedereen met een gezaghebbende positie, inclusief priesters en bisschoppen. Die oproep deed paus Franciscus gisteren in zijn preek tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta.

Tegenwoordig lijken de mensen veel meer genegen om leiders, zowel binnen als buiten de Kerk, te beledigen in plaats van voor hen te bidden, zei Franciscus.

“Sommigen verdienen het”, zei de paus. Maar het begin van hoofdstuk 2 van Paulus’ eerste brief aan Timotheüs, dat gisteren werd gelezen, spoort mensen aan te bidden “voor iedereen, voor koningen en voor allen met gezag”.

‘Rozenkrans van beledigingen’

In plaats daarvan lijken politici en overheidsfunctionarissen tegenwoordig echter een “rozenkrans van beledigingen en scheldwoorden” aangeboden te krijgen, zei hij.

Maar de echte christen, die het beste met zijn gemeenschap, regio of land voor heeft, bidt voor de leider en vraagt God “om hem of haar te zegenen”, aldus Franciscus.

‘Wie van ons heeft voor onze leiders gebeden?’

“Wie van ons heeft voor onze leiders gebeden? Wie van ons heeft voor onze parlementariërs gebeden dat zij overeenstemming kunnen bereiken en het land vooruit kunnen helpen?”, vroeg de paus.

“Het lijkt erop dat een patriottische geest niet tot bidden leidt. Ze resulteert alleen maar in het vernederen van hen, in haat, gevechten, en daar stopt het.”

Paulus zegt slechts dat mensen moeten bidden

Sommige mensen staan misschien niet achter de politieke ideeën en het gedrag van hun leiders. De een wordt als “te communistisch” beschouwd, de ander als “te corrupt”, zei Franciscus. Hij wees erop dat Paulus in zijn brief niet op dergelijke discussies ingaat, maar eenvoudigweg zegt dat mensen voor hun leiders moeten bidden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.