fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bidt voor slachtoffers aanslagen Londen

KN Redactie 5 juni 2017
image
In de buurt van de London Bridge zijn bloemen neergelegd ter gedachtenis van de slachtoffers van de aanslag van zaterdag. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft zondag met tienduizenden gelovigen gebeden voor de slachtoffers van de aanslag in Londen.

God moge “de wonden van de oorlog en het terrorisme genezen”, zei hij na de pinkstermis op het Sint-Pietersplein. Hij herinnerde daarbij in het bijzonder aan de “onschuldige burgers” die in Londen slachtoffer van de jongste aanslag werden. “Moge de Heilige Geest de hele wereld vrede geven”, bad Franciscus.

Scherpe beveiligingsmaatregelen

De pinkstermis vond onder scherpe beveiligingsmaatregelen plaats. Deelnemers moesten hun tassen laten controleren en door een metaaldetector gaan. Sinds het Heilig Jaar van Barmhartigheid in 2016 en de aanslagen in verschillende Europese steden is het verkeer richting het Vaticaan beperkt. Militairen met gepantserde voertuigen bewaken de toegangswegen.

In Londen reed een bestelwagen zaterdagavond op de menigte op de London Bridge in. Drie inzittenden sprongen eruit en staken met messen op mensen in. Er vielen zeven doden en 48 gewonden. De drie aanvallers werden door de politie neergeschoten.

‘Schandelijk’

De voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, kardinaal Vincent Nichols, noemde de aanslag in een tweet “schandelijk” en schreef te bidden voor alle betrokkenen.

De anglicaanse bisschop van Leicester, Martyn Snow, zei zondag: “We moeten onze woede gebruiken om onze inspanningen te verdubbelen om sterke banden op te bouwen met allen met wie wij leven en werken, om te bewijzen dat wij samen staan.”

Na drie aanslagen op Britse bodem in drie maanden is het volgens gemakkelijk “om toe te geven aan de angst en de verleiding anderen te beschuldigen”. Hij riep volgens de Leicester Mercury op tot rust en een “ingetogen antwoord”.

‘Christus’ macht is sterker!’

De Duitse kardinaal Reinhard Marx waarschuwde ervoor zich terug te trekken, “zich te verkrampen op het eigen ik”. Tijdens de pinkstermis herdacht hij de slachtoffers en riep ertoe op de christelijke boodschap tegenover terreur en geweld te stellen. “We weten: Christus’ macht is sterker! Hij is sterker dan de dood, dan de zonde, dan de angst.” (KNA)