<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bidt voor slachtoffers dodelijke schietpartij Engeland

Charles Collins - Crux 20 augustus 2021
image
Een vrouw huilt tijdens de gebedswake voor de slachtoffers van een schietpartij in de Engelse stad Plymouth. Foto: CNS Photo - Ben Birchall/Pool via Reuters

Tijdens een gebedswake voor de slachtoffers in de kathedraal van Plymouth werd een boodschap van paus Franciscus voorgelezen.

“Paus Franciscus verenigt zich met u allen in het toevertrouwen van de zielen van de degenen die zijn overleden aan de liefdevolle barmhartigheid van de Almachtige God. En hij bidt om de goddelijke gaven van genezing en troost voor de gewonden en nabestaanden. Hij bidt dat Christus de Verlosser allen de kracht mag schenken om het geweld af te zweren en het kwaad met het goede te overwinnen”, stond in de boodschap ondertekend door Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

Vijf mensen gedood

De gebedswake in de Engelse stad Plymouth vond dinsdag plaats nadat vijf dagen eerder de 22-jarige Jake Davison zijn moeder en vier anderen, onder wie een drie jaar oud meisje, doodschoot. Davison maakte vervolgens ook een eind aan zijn eigen leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het was de grootste schietpartij in het Verenigd Koninkrijk in meer dan tien jaar tijd. Volgens bronnen was Davison beïnvloed door de radicale en door vrouwenhaat gedomineerde Incel-beweging. ‘Incel’ staat voor involuntary celibate, onvrijwillig celibataire mannen die zich afgewezen voelen door vrouwen. Ook zou Davison voorafgaand aan de schietpartij tekenen hebben vertoond van een psychische aandoening.

Ook gebed voor familie schutter

De bisschop van Plymouth, Mark O’Toole, zei tijdens de gebedswake dinsdag dat de schietpartij een “grote impact heeft gehad op ons allemaal”.

Tijdens de wake werd gebeden voor “de doden, de gewonden, voor de nabestaanden van de overledenen en voor allen die diep geraakt zijn door deze tragische gebeurtenis”. O’Toole voegde eraan toe dat er ook werd gebeden “voor de familie van de schutter, want ook zij zijn slachtoffer”.

“Ons hart is hevig verward”
- Bisschop Mark O'Toole

“We begrijpen de gekte en de duisternis niet die vijf avonden geleden de overhand kregen bij de schutter”, zei O’Toole. “Ons hart is hevig verward”, voegde hij eraan toe.

“We weten iets af van zijn worstelingen – dat hij zich ‘verslagen voelde door het leven’ – maar dat biedt geen antwoord op de schreeuw in ons hart voor de onschuldigen die zijn overleden of door zijn toedoen gewond zijn geraakt.”

O’Toole zei dat we de schutter alleen over kunnen leveren “aan de gerechtigheid en zuivering van God”.

Duisternis heeft niet het laatste woord

De bisschop merkte ook op dat hij er niet in slaagde de gebeurtenissen in zijn stad te begrijpen.

“In het aangezicht van het mysterie van het kwaad, van de duisternis, kunnen we alleen maar zwijgen en ons beklagen. Ons gebed voor de onschuldigen is een echo van de roep van Jezus aan het kruis: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?’. Gods eigen Zoon kende van binnenuit de ervaring van duisternis, van onschuldig lijden”, zei O’Toole.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In zijn eigen dood aan het kruis heeft Jezus het mysterie van het kwaad onder ogen gezien en het overwonnen. Duisternis heeft niet het laatste woord.”

De bisschop sloot af met de hoop dat Plymouth kan “opstaan uit dit uur van duisternis” en dat de doden “een plaats van licht en vrede vinden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.