fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bidt voor slachtoffers van aanslag op kerk in Burkina Faso

KN Redactie 14 mei 2019
image
Priester Siméon Yampa is een van de zes katholieken die omkwamen bij de aanslag op een kerk in Burkina Faso. Agenzia Fides - www.fides.org

Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de aanslag op een katholieke kerk in Burkina Faso. Daarbij vielen zondag zes doden.

Vaticaans woordvoerder Andrea Gisotti tweette maandag: “De Heilige Vader heeft met droefheid kennis genomen van het nieuws over de aanval op de kerk in Dablo, Burkina Faso. Hij bidt voor de slachtoffers, voor hun families en voor de hele christelijke gemeenschap in het land.”

De kerk in brand gezet

Volgens persbureau AFP kwamen gewapende mensen zondag op motoren de kerk binnen, waar ze het vuur openden op kerkgangers die probeerden te ontsnappen. Onder de zes slachtoffers was ook priester Simeon Yampa, die de zondagsmis vierde.

De schutters zetten vervolgens de kerk en verschillende andere gebouwen in brand, alvorens een lokaal gezondheidscentrum te overvallen.

Een ‘kwaadaardig plan om ons te verdelen’

Volgens regeringsmedewerkers zaten extremistische moslimgroepen achter de aanval. Die zouden volgens hen, nadat ze er niet geslaagd waren “gemeenschappen tegen elkaar op te zetten met gerichte moorden op traditionele leiders en gemeenschapsleiders”, het nu op godsdienstige groepen hebben voorzien “in een kwaadaardig plan om ons te verdelen”.

Het aantal aanvallen op christenen in Burkina Faso is de afgelopen maanden gestegen.

Volgens de Vaticaanse missiepersdienst Fides zijn de zes slachtoffers van de aanslag in Dablo maandag begraven.

Urbi et Orbi

In zijn paastoespraak Urbi et Orbi bad paus Franciscus voor vrede in verschillende Afrikaanse landen die gebukt gaan onder “maatschappelijke spanningen, conflicten en soms gewelddadige vormen van extremisme die onzekerheid, verwoesting en dood achterlaten”. Hij noemde daarbij ook Burkina Faso.