fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bidt voor slachtoffers ‘wrede gruweldaden’ Brussel

KN Redactie 23 maart 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus is woensdagochtend de pelgrims op het Sint-Pietersplein voorgegaan in een moment van gebed voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en hun nabestaanden.

“Met een verdrietig hart heb ik het treurige nieuws gevolgd over de terroristische aanvallen die gisteren plaatsvonden in Brussel, die talloze slachtoffers en gewonden hebben veroorzaakt”, zei Franciscus bij de algemene audiëntie .

‘Deze wrede gruweldaden’

Bij de aanvallen op vliegveld Zaventem en de Brusselse metro vielen ten minste dertig doden en raakten ruim tweehonderd mensen gewond. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

De paus zei te bidden voor de slachtoffers en hun families. Ook deed hij een oproep aan alle mensen van goede wil “om zich te verenigen in de unanieme veroordeling van deze wrede gruweldaden die alleen dood, terreur en afschuw veroorzaken”.

‘Wreed fundamentalisme’

Franciscus vroeg de gelovigen tijdens de plechtigheden van de Goede Week te volharden in gebed om “gekwelde harten te troosten en de harten te bekeren van deze mensen die verblind zijn door wreed fundamentalisme”.

Moment van stilte

Hij leidde de aanwezigen vervolgens in het bidden van een Weesgegroet. Ook nam hij een moment van stilte in acht voor de slachtoffers, hun families en het hele Belgische volk.

Het ‘blinde geweld’

Eerder veroordeelde Franciscus in een boodschap aan aartsbisschop Jozef De Kesel al het “blinde geweld”. De Nederlandse bisschoppen hebben gevraagd om gebed voor de slachtoffers.

De Chrisma-Mis in de Brusselse kathedraal is wegens de terreurdreiging afgelast.