<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bij grote vredesbijeenkomst in Rome

KN Redactie 20 oktober 2020
image
Paus Franciscus ontsteekt in Assisi een kaars bij een interreligieuze vredesontmoeting in 2016. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Religieuze en politieke leiders nemen dinsdagmiddag in Rome deel aan een gebed voor de vrede, en voor slachtoffers van corona en de oorlogen in de wereld.

De interreligieuze en internationale vredesontmoeting wordt georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio. Onder de titel ‘Niemand redt zichzelf. Vrede en broederschap’, komen politici en religieuze leiders vanaf 16 uur samen in Rome.

‘Moeilijk moment in de geschiedenis’

Sant’Egidio organiseert de vredesbijeenkomst sinds 1986. De gemeenschap schrijft in een persbericht dat de ontmoeting van dit jaar “op een moeilijk moment in de geschiedenis” komt.

“Als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege oude en nieuwe oorlogen die aan de gang zijn – zoals de oorlog in Syrië die al tien jaar duurt of de meest recente in Nagorno-Karabach.”

‘Bericht van hoop’

De gemeenschap hoopt met de vredesbijeenkomst dinsdag “een bericht van hoop voor de toekomst” te geven, “in de naam van het grootste goed: de Vrede”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De afgevaardigden van de verschillende wereldreligies beginnen het programma in een eigen gebedshuis. Zo komen christenen samen in de Romeinse basiliek van Aracoeli. Naast paus Franciscus zijn daar ook de oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel en leiders van verschillende orthodoxe en protestantse Kerken bij aanwezig.

Toespraken

Om 17.15 uur komen alle deelnemers samen op Piazza del Campidoglio voor de slotceremonie. Daar volgen toespraken van onder meer Bartholomeus, de opperrabbijn van Frankrijk Haim Korsia, secretaris-generaal van het Hoog Comité voor Menselijke Broederschap, Mohamed Abdelsalam Abdellatif, en boeddhist Shoten Minegishi.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zal via videoverbinding spreken. Ook paus Franciscus zal het woord nemen.

Livestream

Na de toespraken wordt er een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de coronacrisis en van alle oorlogen te herdenken. De bijeenkomst wordt afgesloten met het ontsteken van kaarsen voor de vrede door paus Franciscus en andere religieuze leiders.

Vanwege de in Italië geldende coronamaatregelen, is maar een beperkt aantal mensen aanwezig bij de ontmoeting. De bijeenkomst kan online worden gevolgd in het Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees, Duits en Japans. Daarvoor kan worden aangemeld op de website van Sant’Egidio.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.