fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: Bij hongerprobleem geen woorden maar daden

KN Redactie 13 juni 2016
image

Hou op met eindeloze discussies bij hongerproblemen en doe wat.

Eindeloze discussies

Bij zijn bezoek aan de VN-organisatie riep hij op het antwoord op honger te “ontbureaucratiseren”. “We kunnen niet tevreden zijn met de vaststelling dat we ons bewust zijn van de problemen waarmee vele van onze broeders en zusters kampen. (…) Het is niet genoeg om eindeloos te discussiëren waarbij constant wordt herhaald wat iedereen weet”, aldus de paus.

Armoede is realiteit

Volgens hem moet extreme armoede “minder gewoon” gemaakt worden. “We moeten het niet langer zien als een statistisch gegevens in plaats van een realiteit. Waarom? Omdat armoede een gezicht heeft! Het heeft het gezicht van een kind, het heeft het gezicht van een familie; het heeft het gezicht van mensen, jong en oud. Het heeft het gezicht van wijdverbreide werkloosheid en gebrek aan kansen. Het heeft het gezicht van gedwongen migratie en van lege en verwoeste huizen.”

Het gaat over mensen

“Zodra armoede geen gezicht meer heeft kunnen we toegeven aan de verleiding om over honger, voedsel en geweld als concept te discussiëren, zonder enige relatie met de echte mensen die vandaag bij ons aankloppen. (…) Zonder gezichten en verhalen worden mensenlevens statistieken en lopen wij het risico het lijden van anderen te bureaucratiseren. Bureaucratieën verplaatsen dossiers, compassie gaat over mensen.”

Wapens

De paus sprak er zijn verbazing over uit dat voedselhulp mensen in nood vaak niet kan bereiken, maar wapens wel. (KN/CWN)