fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bij kruisweg: schaamte over geweld in de wereld

KN Redactie 15 april 2017
image
Foto: AP

Met “de ogen neergeslagen van schaamte”, maar ook “met een hart vol hoop” sloot paus Franciscus op Goede Vrijdag de traditionele kruisweg bij het Colosseum in Rome af.

“Christus, onze enige Redder, we keren ons ook dit jaar naar U met de ogen neergeslagen van schaamte en met een hart vol van hoop”, bad de paus aan het slot van de kruisweg in Rome.

Geweld

Tegen de achtergrond van het recente geweld overal ter wereld, bad paus Franciscus voor de schaamte over “de beelden van verwoesting, van vernietiging en van schipbreuk die gewoon zijn geworden in ons leven”.

Schaamte ook “vanwege ons stilzwijgen ten overstaan van onrechtvaardigheid”. “Voor onze luie handen” als het om geven gaat, “en gretige” als het om wegnemen gaat. “Voor onze luide stem” als we onze eigen belangen verdedigen, maar “timide bij het spreken over die van de anderen”.

Schaamte

De paus bad ook uit schaamte “voor alle keren dat wij bisschoppen, priesters en religieuzen Uw lichaam, de Kerk, hebben verwond en te schande hebben gemaakt”.

Ondanks “heel veel schaamte”, is ons hart, zei de paus, ook vol van “vertrouwensvolle hoop dat U ons niet behandelt naar onze verdiensten, maar naar de overvloed van Uw barmhartigheid”.

Hoop

Franciscus bad ook met “de zekere hoop dat onze naam in Uw hart staan geschreven, en dat wij geplaatst zijn in de pupillen van Uw ogen”.

“De hoop dat Uw kruis onze verharde harten verandert in harten van vlees die in staat zijn om te dromen, te vergeven en lief te hebben. [..] De hoop dat uw trouw zich niet baseert op die van ons.”

De paus smeekte de Heer om te denken “aan onze broeders die verscheurd zijn door geweld, door onverschilligheid en door oorlog”. Hij bad ook om “de ketens te verbreken die ons gevangen houden in ons egoïsme, in onze vrijwillige blindheid en in de ijdelheid van onze wereldse berekeningen”.

Veiligheidsmaatregelen

Paus Franciscus had dit jaar de Franse theologe Anne Marie Pelletier gevraagd om de meditaties bij de kruisweg voor te lezen.

Er waren zeer strenge veiligheidsmaatregelen van kracht in het gebied rond het Colloseum. Desondanks waren vele duizenden mensen aanwezig om samen met de paus de kruisweg te bidden. KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.