fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bij uitvaart kardinaal die zijn uitverkiezing bekend maakte

KN Redactie 13 juli 2018
image
Paus Franciscus bij de uitvaart van kardinaal Tauran (Foto: AP)

Paus Franciscus woonde donderdag de uitvaart bij van kardinaal Tauran, die aan de wereld bekend maakte dat hij tot paus was verkozen. De paus was, tegen de gewoonte in, bij de hele Mis aanwezig.

De paus zat in de Sint-Pieter met gebogen hoofd rechts naast de gesloten kist met daarin het lichaam van kardinaal Jean-LouisTauran. Hij woonde de hele Mis bij. Normaal gezien arriveert een paus bij de uitvaart van een kardinaal pas aan het einde van de Mis voor de bewieroking en besprenkeling van de kist met wijwater.

‘Habemus Papam’

De Franse curiekardinaal overleed vorige week donderdag op 75-jarige leeftijd. Hij was een ervaren diplomaat.

Wereldwijde bekendheid verkreeg hij door zijn optreden als kardinaal-protodiaken op 13 maart 2013. Op de loggia van de Sint-Pieter sprak hij toen het Habemus Papam uit, ‘We hebben een paus’.

Sikhs en moslims

Een heel aantal kardinalen, diplomaten, Vaticaanse officials en hoogwaardigheidsbekleders, ook van andere religies waren samen gekomen voor het afscheid van de kardinaal.

Tauran was ook meer dan tien jaar voorzitter was van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Hij vervulde die functie tot aan zijn dood. Onder meer vertegenwoordigers van de Sikh- en moslimgemeenschappen brachten hem de laatste eer.

‘Grote apostolische geest’

Kardinaal Angelo Sodano was hoofdcelebrant bij de Mis. In zijn preek prees hij Taurans “grote apostolische geest”. Tauran, zei hij, diende de Kerk moedig, in het bijzonder tijdens zijn ziekte. De Franse kardinaal leed aan de ziekte van Parkinson.

Sodano zei ook dat kardinaal Tauran het pad volgde zoals beschreven in de pauselijke constitutie Gaudium et Spes, “waarin staat dat met God als Vader van de gehele mensheid, iedereen is geroepen om broeders en zusters te zijn; daarom kunnen en moeten we samenwerken zonder geweld en bedrog om een wereld op te bouwen in oprechte vrede”.

Telegram Franciscus

In een telegram dat paus Franciscus eerder al aan de zus van de kardinaal stuurde, prees Franciscus diens “gevoel voor dienstbaarheid en zijn liefde voor de Kerk”.

Kardinaal Tauran is begraven in zijn titelkerk in Rome, de Sant’Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine. (CNS)