<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Pausaankondiger’ kardinaal Tauran overleden

KN Redactie 7 juli 2018
image
Kardinaal Tauran kondigde na het conclaaf van 2013 de keuze van een nieuwe paus aan met de bekende woorden 'Habemus Papam', 'We hebben een paus'. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

De Franse curiekardinaal Jean-Louis Tauran is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden. Het hoofd van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog was in de VS voor medische behandeling. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

Tauran was een ervaren diplomaat, maar werd vooral bekend toen hij als kardinaal-protodiaken in 2013 op de loggia van de Sint-Pieter het Habemus Papam, ‘We hebben een paus’ mocht uitspreken.

Liefde voor de Kerk

In een telegram aan zijn zus drukte paus Franciscus zijn medeleven uit en prees hij Taurans “gevoel van dienst en zijn liefde voor de Kerk”. Tauran heeft volgens de paus een diepe en blijvende impact op de Kerk gehad en werd gewaardeerd en vertrouwd, in het bijzonder door moslims.

“Ik heb goede herinneringen aan deze man van diep geloof die moedig de Kerk van Christus tot het einde diende, ondanks de last van ziekte.”

Diplomatieke dienst

De in 1943 in het Franse Bordeaux geboren Jean-Louis Tauran werd in 1969 tot priester gewijd. Hij werkte jarenlang in de diplomatieke dienst van het Vaticaan en in de Romeinse curie. In 1991 wijdde paus Johannes Paulus II Tauran tot bisschop, om hem in 2003 te verheffen tot het kardinalaat.

Paus Benedictus XVI benoemde kardinaal Tauran in 2007 tot hoofd van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, de functie die hij tot zijn overlijden vervulde. In april leidde hij nog een Vaticaanse delegatie naar Saoedi-Arabië.

Na kardinaal Taurans dood zijn er nog 124 kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar, en daarmee stemgerechtigd in een conclaaf.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.