<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Paus blikt vooruit op Fatimareis: ‘Het Evangelie van hoop met jullie delen’

KN Redactie 11 mei 2017
image
Een winkelier in Fatima heet de paus alvast welkom in het Portugese Mariabedevaartsoord. (Foto: AP)

Paus Franciscus gaat vrijdag naar het Portugese Mariabedevaartsoord Fatima als een pelgrim van vrede en om de wereld aan het Onbevlekt Hart van Maria toe te vertrouwen.

Dat zegt hij in een woensdag gepubliceerde, aan het Portugese volk gerichte videoboodschap. “Ik kom naar jullie toe in de vreugde het Evangelie van hoop en vrede met jullie te delen”, aldus Franciscus.

Heiligverklaring Jacinta en Francisco Marto

De paus vertrekt vrijdag voor een tweedaagse reis naar Fatima, waar zaterdag wordt herdacht dat exact honderd jaar geleden Maria verscheen aan de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta.

Franciscus zal tijdens zijn bezoek de jong overleden broer en zus Francisco en Jacinta heilig verklaren. Voor Lucia, die karmelietes werd en in 2005 overleed, loopt een zaligverklaringsproces.

‘Overbodig te zeggen’

Paus Franciscus bedankt de Portugezen en hun overheid voor hun begrip dat zijn bezoek zich beperkt tot alleen een bedevaart naar Fatima.

“Ik weet dat jullie wilden dat ik naar jullie huizen en gemeenschappen, jullie dorpen en steden zou komen. Overbodig te zeggen dat ik daar ja op had willen zeggen, maar het is niet mogelijk voor mij.”

‘Boeket van de mooiste bloemen’

De paus zei ook Maria op de plek van de verschijningen “een boeket van de mooiste ‘bloemen’ die Jezus aan mijn zorg heeft toevertrouwd” te willen aanbieden, “dat wil zeggen, mijn broeders en zusters van over de hele wereld die werden verlost door zijn bloed”.

“Ik zal jullie allen aan Onze-Lieve-Vrouw geven en haar vragen tegen ieder van jullie te fluisteren: ‘Mijn Onbevlekt Hart zal jullie toevlucht zijn en de weg die jullie naar God leidt.”

Paus Franciscus wijdde in 2013 de wereld toe aan het Onbevlekt Hart van Maria. (Catholic Herald)

> Katholiek Nieuwsblad besteedt deze week uitgebreid aandacht aan het jubileum van de verschijningen in Fatima. Lees op KNdigitaal meer over:

    – Waarom herdenken we Fatima?
    – Waar draaien de boodschappen van Fatima om?
    – Waarom wijden de Nederlandse bisschoppen hun bisdommen zaterdag toe aan Maria’s
Onbevlekt Hart
?
    – Boete doen door kinderen: is dat wel van deze tijd?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.