<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Wat Maria vraagt

KN Redactie 26 april 2017
image
Foto: AP

Met de val van de Muur en internationale akkoorden over kernwapenreductie dachten we dat een kernoorlog alleen nog in theorie mogelijk was.

Maar behalve dat er in Pyongyang een onberekenbare gek aan de rode knop zit, lijkt er nu ook in Washington een cowboy te zitten die met enorme bommen gooit om te laten zien hoe machtig hij wel is. Eén fout en alleen al de meer dan tien miljoen inwoners tellende stad Seoul ligt in puin. Alsof er nog niet genoeg spanningen en machtshongerige leiders waren om ons doodongerust over te maken.

Fatima

We zouden ons des te meer zorgen kunnen maken omdat we aan de vooravond leven van de honderdste verjaardag van de verschijningen in Fatima. De aankondigingen door Maria in 1917 gedaan, zijn tot in detail uitgekomen. Die genoemde “nog grotere oorlog” heeft plaatsgevonden met inderdaad het aangekondigde “teken aan de hemel” vlak ervoor.

Als de wereld zich dan nog niet zou bekeren “dan zullen grote dwalingen over de wereld verspreid worden, oorzaak van oorlogen en Kerkvervolgingen; de goeden zullen gemarteld worden; de Heilige Vader zal veel te lijden hebben; verschillende naties zullen vernietigd worden”, zei ze erbij.

Serieuze boodschap

Niemand zal durven beweren dat de mensen zich bekeerd hebben, en er hebben zich inderdaad grote dwalingen over de wereld verspreid. En ja, de kans dat het in het Verre Oosten vernietigend misgaat, is reëel.

De boodschap van Fatima is er echter niet een van bangmakerij. Maar als we die boodschap serieus nemen, moeten we vaststellen dat de Tweede Wereldoorlog en alles wat er daarna gebeurde dus voorkomen had kunnen worden.

Tergend langzaam

Dat is nogal wat en is moeilijk te geloven. Het betekent dat te weinig mensen – katholieken dus – zich bekeerd hebben, dagelijks een rozenhoedje hebben gebeden en de eerste zaterdagdevotie uit eerherstel hebben gepraktiseerd.

De Kerk zelf is tergend langzaam geweest – en nog – bij het verspreiden van deze reddende boodschap. Keer op keer hebben pausen zoals gevraagd de wereld aan Maria’s Onbevlekt Hart toegewijd, en telkens deden er te weinig bisschoppen mee. Het duurde tot 1984 (!) voordat zuster Lucia (1907-2005) kon melden dat de toewijding voldoende steun had gehad. Maar dat was maar één van de voorwaarden.

Geloof je dat nu werkelijk?

De tegenwerpingen kun je je indenken: ‘Dus als dat handjevol gelovigen dat die boodschap serieus neemt, dagelijks het rozenhoedje bidt, leeft zoals God van hen vraagt, de eerste zaterdagdevotie volgt en tegenslag en lijden offert aan God gaat het goed komen met de wereld? Geloof je dat nu werkelijk?’

Toch is dat alles wat Maria vraagt. Dat geloven, is net zo dwaas als geloven dat de gestorven Christus werkelijk is opgestaan. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.