fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘bruidspaar was goed voorbereid’

KN Redactie 24 januari 2018
image
Foto: AP

Het stel dat door paus Franciscus tijdens een vlucht in de echt werd verbonden was naar zijn eigen woorden “goed voorbereid”.

Het nieuws werd gebracht alsof paus Franciscus tijdens een vlucht boven Chili spontaan een burgerlijk getrouwd stel ook kerkelijk in de echt had verbonden. Er barstte daarna een hevige discussie uit onder vooraanstaande kerkjuristen en geestelijken die er de nodige vraagtekens bij plaatsten, met name het kennelijk ontbreken van het verplichte onderzoek en huwelijksvoorbereiding.

Niet spontaan

Op zijn terugvlucht vanuit Peru naar Rome, drie dagen later, vertelde de paus aan journalisten dat het geen ad hoc besluit van hem was geweest, noch van het stel.
“Ik heb geoordeeld dat zij voorbereid waren, dat zij wisten wat zij deden”, aldus de paus afgelopen maandag. “Beiden hebben zich tegenover God voorbereid – met het sacrament van boete – en ik heb ze getrouwd.”

Verschillende verhalen

Paus Franciscus verbond stewards Carlos Ciuffardi Elorriaga en Paula Podest Ruiz in het huwelijk tijdens zijn vlucht van Santiago naar de stad Iquique. Toen het paar uit het vliegtuig kwam vertelden ze een verhaal waardoor het op een spontane actie van de paus leek. De Vaticaanse woordvoerder Greg Burke vertelde juist dat het hun idee was geweest.

‘Fijn gesprek’

Later vertelde de paus dat Ciuffardi de dag ervoor ook al aan boord was geweest. Podest, met wie hij in 2010 alleen voor de wet was getrouwd, was er toen niet bij.
Tijdens de vlucht sprak de steward met de paus. “Later realiseerde ik mij dat hij mij ondervroeg”, zei hij tegen journalisten. Zij spraken over het leven, het huwelijk en het gezin. “Het was een fijn gesprek.”

Kerkelijk huwelijk uitgesteld

De volgende dag werkten ze samen aan boord en vertelden de paus dat zij ook kerkelijk wilden trouwen, maar dat hun kerk op de ochtend van hun bruiloft door een aardbeving was verwoest. Hoewel burgerlijk getrouwd kwam een kerkelijk huwelijk er niet meer van. Het stel kreeg twee dochters.

Huwelijksvoorbereiding

“Ik heb ze een beetje ondervraagd en hun antwoorden waren helder, het was voor het leven en zij vertelden mij dat ze huwelijksvoorbereiding hadden gehad”, aldus de paus tegenover journalisten. “Zij waren zich er van bewust dat zij in een irreguliere situatie bevonden.”

Wens al eerder geuit

Kort na de luchtceremonie dook er een interview op dat de Chileense krant El Mercurio in december al met het stel had gehad. Daarin spraken zij de hoop uit dat paus Franciscus hun huwelijk tijdens de vlucht zou inzegenen. “Dat zouden wij fantastisch vinden, dat is onze plek, ons tweede thuis”, aldus Paula Podest.

‘Zij waren voorbereid’

“Een van jullie zei dat ik gek was om dit te doen”, aldus de paus tegenover journalisten. “Zij waren voorbereid en als de priester zegt dat zij voorbereid zijn en ik besloot dat zij dat waren… de sacramenten zijn er voor de mensen.” (KN/CNS)