fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘De Heilige Geest is het die vernieuwt’

KN Redactie 20 mei 2018
image
(Foto: AP)

Hoewel mensen kunnen beloven dingen te veranderen, is het de derde persoon van de Heilige Drie-eenheid die echte verandering creëert door de vernieuwing en vernieuwing van harten.

“Veel mensen beloven verandering, een nieuw begin, wonderbaarlijke vernieuwingen, maar de ervaring leert ons dat geen enkele aardse poging om de realiteit te veranderen het menselijke hart ooit volledig kan bevredigen”, aldus de paus op 20.

‘Niet revolutionair’

“Toch is de verandering die de Geest met zich meebrengt anders. Het verandert het leven om ons heen niet revolutionair, maar verandert ons hart. “
Deze verandering neemt niet al onze problemen weg, maar “bevrijdt ons van binnen zodat we ze kunnen trotseren. Het geeft ons niet alles tegelijk, maar zorgt ervoor dat we vol vertrouwen blijven aandringen en het leven nooit moe worden. De Geest houdt ons hart jong.”

Geen verandering zonder gebed

Wanneer gelovigen echte verandering in hun leven tot stand willen brengen, moeten zij tot de Heilige Geest bidden.
“Wie van ons heeft geen verandering nodig? Vooral als we neerslachtig zijn, vermoeid door de lasten van het leven, murw door onze eigen zwakheid, op die momenten dat het moeilijk is om door te gaan en liefhebben onmogelijk lijkt.”

‘Gever van leven’

Op die momenten hebben mensen een krachtige “schok” of “hernieuwde kracht” van de Geest nodig, aldus de paus die erop wees dat de Heilige Geest in de geloofsbelijdenis “gever van het leven” wordt genoemd.

Dagelijks gebed

“Hoe goed het zou zijn voor ons elke dag om deze schok van het leven te voelen!” Moedigde hij aan. “Om te zeggen wanneer we elke ochtend wakker worden: ‘Kom, Heilige Geest, kom in mijn hart, kom in mijn dag.'”
Net zoals wind verandering van weer brengt – “warmte wanneer het koud is, koel als het warm is” – doet de Heilige Geest “hetzelfde”. “Hij is de goddelijke kracht die de wereld verandert.”

Gaza

In zijn preek refereerde hij kort aan de situatie in Gaza. “Hoe hartverscheurend klinkt die naam dezer dagen! Moge de Geest harten en situaties veranderen en vrede brengen in het Heilig Land.”
Tijdens het Regina Coeli op het Sint Pietersplein, bad hij speciaal ook voor Jeruzalem en zei hij zaterdag geestelijk verenigd was met een gebedswake in Jeruzalem voor joden, christenen en moslims.
“Vandaag blijven we de Heilige Geest oproepen om de wil en gebaren van dialoog en verzoening in het Heilig Land en het Midden-Oosten te inspireren”.

Venezuela

Hij sprak ook over zijn “geliefde Venezuela” en vroeg de Heilige Geest om het Venezolaanse volk – burgers en politieke leiders – de wijsheid te geven om het pad van vrede en eenheid te vinden, en bad voor de elf gevangenen die zaterdag tijdens een gevangenisoproer omkwamen. (KN/CNA)