<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: de Kerk zal standhouden ondanks menselijk falen

Catholic News Service 20 september 2019
image
Paus Franciscus begroet de pelgrims op het Sint-Pietersplein voor zijn audientie op 18 september 2019. Foto: CNS Photo - Yara Nardi, Reuters

“De katholieke Kerk zal standhouden, ondanks haar kwetsbaarheid en de zonden van haar leden, omdat zij Gods project is”, aldus paus Franciscus.

Tijdens zijn audiëntiereeks over de Handelingen van de Apostelen en de vroegchristelijke gemeenschap behandelde paus Franciscus op 18 september het verhaal van Gamaliël. Hij was een Farizeeër die de leden van het Sanhedrin een belangrijk aspect van “onderscheiding” wilde bijbrengen: haast je niet om te oordelen, maar geef een zaak tijd om zijn waarde te bewijzen – of niet.

‘Wat Gods handtekening draagt, houdt stand’

Zoals wordt verteld in Handelingen 5, zei Gamaliël het Sanhedrin de apostelen niet te vervolgen om hun verkondiging van Christus, “want als hun streven en handelen van menselijke oorsprong is, zal het zichzelf vernietigen. Maar als het van God komt, zullen jullie niet in staat zijn het te vernietigen: je zal zelfs tegen God in gaan met je gevecht”.

“Ieder menselijk project kan in het begin op instemming rekenen, maar dan ten onder gaan,” zei de paus. Maar “al wat van boven komt en Gods handtekening draagt, is voorbestemd om stand te houden”.

“Menselijke projecten zullen altijd falen, ze kennen een bepaalde tijdsduur,” sprak hij. “Denk aan de grote rijken. Denk aan de dictators van de afgelopen eeuw; ze dachten zo machtig te zijn en over de wereld te heersen, en ze zijn allen tot niets vervallen.”

De meest machtige regeringen en krachten van vandaag zullen ook “uiteenvallen als God niet met hen is, want de kracht die mensen uit zichzelf bezitten is niet van blijvende aard”, zei de paus. “Alleen de kracht van God blijft overeind.”

Vaak, vaak schandalen

De geschiedenis van het christendom en de katholieke Kerk laat hetzelfde zien. “Ondanks de grote hoeveelheid aan zonden, schandalen en zo veel lelijke zaken”, aldus de paus. “Waarom is het niet tot niets vervallen? Omdat God er is. Wij zijn zondaars en vaak, vaak, veroorzaken we schandalen”, maar “de Heer redt altijd. De kracht van God is met ons”.

> Lees hier de hele toespraak van paus Franciscus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.