<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘De roeping is te dienen, niet te gebruiken’

KN Redactie 12 juni 2019
image
Zuster Ines Arciniegas begeleidt een meisje tijdens een bezoek aan een gemeenschap van inheemse vluchtelingen in het Braziliaanse Boa Vista. Foto: CNS Photo - Paul Jeffrey

Christenen die anderen gebruiken in plaats van hen dienen, brengen de Kerk grote schade toe. Dat zei paus Franciscus in zijn preek tijdens de ochtendmis van 11 juni.

Christus leert zijn leerlingen om “zieken te genezen, doden te laten verrijzen, melaatsen te reinigen en duivels uit te drijven”. Dit is het pad van een “leven van dienstbaarheid” dat alle christenen mogen gaan, aldus de paus in de kapel van het Domus Sanctae Marthae.

Het volk van God helpen

“Het christelijk leven staat in teken van dienstbaarheid. Het is treurig christenen te zien die na hun bekering beginnen als dienstbare mensen, het volk van God helpen, maar eindigen als gebruikers van het volk van God. Dit doet zoveel kwaad, het kwetst het volk van God. De roeping is te ‘dienen’, niet te ‘gebruiken’.”

De Heer omkopen

Hoewel Christus’ oproep tot zelfgave om niet voor iedereen geldt, is ze volgens de paus vooral ook bedoeld voor “ons, herders van de Kerk”. Leden van de geestelijkheid die “zaken doen met de genade van God”, zo waarschuwt de paus, brengen veel schade toe aan anderen, zichzelf en hun geestelijk leven, als zij proberen “de Heer om te kopen”.

“De relatie tussen ons en God is gratis en zal ons helpen zo met anderen om te gaan. Dit geldt zowel voor ons getuigenis van Christus en ons christelijk dienstwerk, als in het pastorale leven van de herders van de Kerk.”

Redding wordt gratis gegeven

Franciscus reflecteerde op het evangelie van de dag, waarin Jezus de apostelen erop uitstuurt om te vertellen dat het “hemels koninkrijk op handen is”, en dit te verkondigen “zonder er iets voor te vragen”. Redding, aldus de paus, “kan niet gekocht worden; ze wordt gratis gegeven”.

Het enige dat God vraagt, voegde hij toe, “is dat we ons hart openen. Als we het Onzevader bidden, openen we onze harten, zodat zijn gratis gave kan komen. Er is geen relatie met God mogelijk die niet gratis is”.

Verruiming van het hart

Christenen die vasten, boete doen of een noveen bidden, om “iets geestelijks of een genade” te verkrijgen, moeten zich ervan bewust zijn dat het doel van gebed of zelfverloochening “nooit het betalen voor genade kan zijn” maar een middel “om je hart meer open te zetten voor de genade die komt”.

“Genade is gratis,” zo sprak paus Franciscus. “Moge ons leven van heiligheid deze verruiming van het hart zijn, zodat Gods gratis gave – de genade van God die er is en die Hij gratis wil geven – onze harten kan bereiken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.