<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: diakens zijn ‘gezicht Kerk in alledaags leven’

KN Redactie 6 juni 2016
image
Enkele van de vele diakens die op 29 mei deelnamen aan de Mis met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein. (Foto: AP)

Diakens zijn “het gezicht van de Kerk in het alledaagse leven”. Dat zei paus Franciscus vrijdag toen hij leden van het Internationaal Centrum voor het Diaconaat in audiëntie ontving.

“Diakens”, zei Franciscus volgens Catholic Culture, “drukken op een specifieke manier Jezus’ gebod uit: God navolgen in dienst van anderen, God navolgen die liefde is en is gedreven zelfs om ons te dienen”.

Permanent diaken

De audiëntie werd gehouden bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het centrum. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) herstelde het ambt van permanent diaken.

‘Diakens zijn het gezicht van de Kerk’

“Gods manier van handelen, met geduld, goedgunstigheid, compassie en bereidheid ons te verbeteren, moet ook alle ambten onderscheiden: bisschoppen als opvolgers van de apostelen, priesters, hun medewerkers, en, in het concrete werk van ‘tafels bedienen’, diakens”, zo hield de paus de diakens voor.

“Diakens zijn het gezicht van de Kerk in het alledaagse leven, van een gemeenschap die leeft en op weg gaat te midden van het volk, en waar de groten niet diegenen zijn die bevelen, maar veeleer diegenen die dienen.”

Jaar van Barmhartigheid

Van 27 tot 29 mei waren diakens vanuit de hele wereld bijeen in Rome in het kader van het Jaar van Barmhartigheid. Hun bijeenkomst werd afgesloten met een Mis met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein. (CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.