fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus doneert 100.000 dollar voor slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti

KN Redactie 14 oktober 2016
image
Paus Franciscus geeft 100.000 dollar voor noodhulp aan de slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft 100.000 dollar gedoneerd voor noodhulp aan de slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti. 

De orkaan, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur, richtte vorige week in verschillende landen in en om de Caraïbische Zee een ravage aan.

Dodelijke orkaan

Met name het straatarme Haïti werd zwaar getroffen door de orkaan van de vijfde categorie. Ook Jamaica, Cuba, de Dominicaanse Republiek en de Bahama’s werden getroffen door Matthew.

De orkaan trok vervolgens verder naar de Verenigde Staten en richtte in de staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina veel schade aan. Tot dusver eiste de orkaan minstens 1039 doden, waarvan er 1000 op Haïti vielen. Het is hiermee de dodelijkste orkaan sinds orkaan Stan in 2005.

‘Vaderlijke nabijheid’

Paus Franciscus deed zijn donatie van 100.000 dollar via de Pauselijke Raad Cor Unum, voor ontwikkelingssamenwerking en liefdadigheid. Het geld zal via de nuntiatuur in Haïti verdeeld worden over de getroffen bisdommen. De paus wil op deze manier, naast zijn gebed voor de overledenen en slachtoffers, zijn “gevoelens van vaderlijke nabijheid” tonen, aldus het persbericht van de Pauselijke Raad Cor Unum.

Noodhulp

Vervolghulp vanuit de katholieke Kerk aan Haïti zal onder meer plaatsvinden via Caritas Haïti in samenwerking met Caritas Internationalis. Deze katholieke liefdadigheidsorganisaties zijn inmiddels begonnen met noodhulp aan 13.500 mensen in 2700 gezinnen. Zij krijgen onder meer voedselpakketten, hygiënepakketten en advies over hoe infectieziekten te voorkomen. Door de overstromingen die zijn veroorzaakt door de orkaan ligt het gevaar van een cholerabesmetting op de loer.

Aardbeving

Haïti behoort tot de armste landen ter wereld. In 2010 werd het land zwaar getroffen door een aardbeving die aan tenminste honderdduizend mensen het leven kostte. Daarnaast raakten ruim 1,5 miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking, dakloos. De door die aardbeving aangerichte schade is nog steeds niet volledig hersteld.

Bijna 55 procent van de ruim 10,4 miljoen inwoners van Haïti behoort tot de katholieke Kerk, 28,5 procent is protestants en 2,1 procent hangt de in Haïti officieel erkende voodoo-religie aan.