<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus doopt 27 kinderen

KN Redactie 15 januari 2019
image
Paus Franciscus doopte zondag 27 baby's tijdens een Mis in de Sixtijnse Kapel. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft zondag 27 kinderen gedoopt. Hij deed tijdens de Mis voor het hoogfeest van de doop van de Heer in de Sixtijnse Kapel.

In zijn preek reflecteerde de paus volgens Vatican News op de plicht van ouders om het geloof over te dragen aan de volgende generatie. “Jullie hebben de Kerk om geloof voor jullie kinderen gevraagd, en vandaag ontvangen zij de Heilige Geest en de gave van geloof in ieders hart en ziel.”

Het geloof doorgeven

Dat geloof, vervolgde hij, moet groeien. Voordat kinderen catechese krijgen, moeten ouders hun het geloof doorgeven “omdat het geloof altijd ‘in dialect’ wordt doorgegeven, dat wil zeggen, in de taal die wordt gesproken in het huiselijk milieu”.

Ouders geven het geloof door, door hun daden en woorden en door hun kinderen het kruisteken te leren, zei Franciscus. Geloofsoverdracht vindt plaats door “jullie met geloof gevulde levens”, opdat kinderen thuis huwelijksliefde en vrede zien. “Mogen zij Jezus daar zien.”

Hij gaf de aanwezige ouders het advies mee nooit ruzie te maken waar hun kinderen bij zijn. “Het is normaal dat ouders ruzie maken; het tegenovergestelde zou raar zijn. Doe het, maar zonder het hun te laten horen of zien.”

“Jullie hebben”, aldus de paus, “geen idee van de pijn die het een kind doet om zijn of haar ouders ruzie te zien maken.”

Je doopdatum achterhalen

Ook bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein, later die dag, ging de paus in op de doop. Hij vroeg de aanwezigen volgens Vatican News wie weet op welke datum hij gedoopt is, en nodigde degenen die dat niet weten uit die datum te achterhalen. Iedere gelovige zou die dag jaarlijks moeten vieren, aldus Franciscus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.